“Ne kadar sürerse sürsün, enflasyonla mücadele devam edecek”

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, tahvil piyasalarındaki satış eğiliminin zayıflamasıyla pozitif bir seyir öne çıkarken bugün gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasına çevrildi. enflasyonla

Resesyon ve enflasyon endişeleri artıyor
Dünya genelinde devam eden resesyon ve enflasyon endişeleri varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. enflasyonla

Dün, küresel ekonomiye ilişkin endişelerle Brent petrolün varil fiyatı Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyeye inerken ABD’de enflasyonun yavaşlayabileceği beklentileriyle tahvil ve pay piyasaları alış ağırlıklı bir seyir izledi.

Enflasyonla mücadeleye devam
Fed yetkililerinin açıklamaları da dün piyasaların odağındaydı.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard sıkılaşmanın bir noktada riskleri artıracağı uyarısında bulunurken enflasyonu düşürmek için ise “ne kadar sürerse sürsün” mücadele edeceklerini vurguladı. Politika faizinin daha da artması gerekeceğini belirten Brainard, enflasyonun yüzde 2 hedefine indiğine dair güven sağlamak için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olmasının gerekeceğini dile getirdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da ekonominin resesyona girmesini beklemediğini ancak buna ilişkin risklerin arttığını belirtti. Enflasyonun zirve yaptığına henüz ikna olmadığını aktaran Mester, enflasyonu kontrol altına almak için Fed’in yapacak daha çok işi olduğuna inandığını kaydetti.

Bej Kitap: Ekonomik faaliyet değişim göstermedi
Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in “Bej Kitap” raporunda ise ekonomik faaliyetin temmuz başından bu yana değişim göstermediği aktarıldı.

Gelecekteki ekonomik büyüme görünümünün genel olarak zayıf kaldığına işaret edilen raporda, fiyat seviyelerinin yüksek kalmayı sürdürmesine rağmen çoğu bölgede artış oranlarının bir dereceye kadar ılımlı hale geldiği bildirildi.

Söz konusu gelişmeler sonrası, para piyasalarında Fed’in 21 Eylül’deki toplantıda yüzde 76 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya devam ederken bugün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının varlık fiyatlarını ve beklentileri etkilemesi bekleniyor.

Merkez bankaları şahin adımlar atmaya devam ediyor
Dünya genelinde merkez bankaları şahin adımlar atmaya devam ediyor. Kanada Merkez Bankası, gecelik faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 3,25 ile Nisan 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Küresel piyasalar tarihi ECB kararını bekliyor
Avrupa’da gözler ECB’nin açıklayacağı para politikası kararlarına ve ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamalarına çevrildi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yüzde 69 ihtimalle tarihinde ilk kez politika faizini 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyor.

Bölgeyi etkileyen enerji krizi ve rekor seviyelerde bulunan enflasyon karşısında Lagarde’ın bankanın tutumuna ilişkin vereceği ipuçları yatırımcıların odağında bulunuyor.

Asya pozitif seyrediyor
Asya borsalarında, bu sabah New York borsasına paralel pozitif bir seyir öne çıkıyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik yüzde 0,9 ve yıllık yüzde 3,5 büyüyerek beklentileri geride bıraktı.

Çin’in yeni sorunu kuraklık
Çin’de devam eden kuraklık ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının üretimi olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler ise devam ediyor.

Borsa İstanbul rekor kırmaya devam ediyor
Yurt içinde, Borsa İstanbul pay piyasası rekorlara dün de devam etti. Dün, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,34 kazançla 3.402,81 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar/TL dün yatay seyirle 18,22’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,23 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
15.15 ECB’nin faiz kararı
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.45 ECB Başkanı Lagarde’ın basın toplantısı
16.10 ABD, Fed Başkanı Powell’ın konuşması

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın