NAVTEX’ler iptal

MDN İstanbul

Türkiye ve Yunanistan’ın karşılıkla anlaşarak NAVTEX ilanlarını iptal ettikleri öğrenildi. Anlaşmaya göre Türkiye 28 Ekim’i, Yunanistan ise 29 Ekim’i kapsayan NAVTEX ilanlarını iptal ettiler.

Türkiye ayrıca, Doğu Akdeniz ve Ege’deki sorunların diyalogla çözümünden yana olduğunu göstermek için Akdeniz’de daha önce planlanan atışlı eğitimlere ilişkin ilan ettiği NAVTEX’i de bir defaya mahsus olmak üzere geri çekti.

Anadolu Ajansı (AA)’nın güvenlik kaynaklandığı bilgilere dayanan habere göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın teklifi üzerine Türkiye ve Yunanistan, ilan ettikleri NAVTEX’leri iptal etme karar aldı. NATO Genel Sekreteri ve Yunan Savunma Bakanı’nın da destek verdiği teklif kapsamında Yunanistan 29 Ekim, Türkiye ise 28 Ekim’i kapsayacak şekilde ilan ettikleri NAVTEX’leri iptal etme kararı aldı.

NATO Karargahı’nda yapılan koordinasyon ve çalışmanın ardından söz konusu NAVTEX’ler iptal edildi. Türkiye ayrıca, Akdeniz’de daha önce planlanan atışlı eğitimlere ilişkin NAVTEX’i de bir kereye mahsus olmak üzere ve iyi niyet göstergesi olarak iptal etti.

Akar, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, “Biz diyaloğu, görüşmeleri, uluslararası hukuku desteklediğimizi, iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğumuzu ifade ederken Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması ve kollanması konusunda azimli ve kararlı olduğumuzu da herkesin bilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın