NATO’nun denizaltı savunma harbi tatbikatı başladı

MDN İstanbul

NATO’nun denizaltı savunma harbi konusunda müttefik ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmek ve eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla düzenlediği “Dynamic Manta 2024 (DYMA 24)” tatbikatı başladı.

NATO Müttefik Deniz Komutanlığının (MARCOM) organizasyonunda ve İtalya Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğindeki tatbikata müttefik ülkeler Türkiye, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya, İngiltere ve ABD katılıyor.

İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Katanya limanından müttefik gemi ve denizaltıların sabah saatlerinde denize açılmasıyla başlayan tatbikata deniz karakol uçakları da destek veriyor.

Tatbikat, katılımcı ülkelerin birlik ve unsurlarının, su altındaki her türlü tehdide yanıt vermesi konusunda birlikte çalışabilirlik ve yeterliliklerini artırmayı hedefliyor.

Dynamic Manta 2024 tatbikatının ilk gününde müttefik unsurları, bazı zor eğitimleri icra etti.

Tatbikata katılan Türk denizaltısı ve Türk fırkateynine bağlı helikopter ile malzeme ve insan transferi eğitimi yapıldı.

İtalyan denizaltısı acil durumda satha çıkış eğitimi yaparken, Alman deniz karakol uçağı tarafından da denizaltı arama tespit eğitimi icra edildi.

Türk Deniz Kuvvetlerinden tatbikata güçlü katılım

NATO’nun planlı yıllık tatbikatlarından Dynamic Manta’ya her yıl istikrarlı şekilde katılan Türkiye, bu yıl üç unsurunu bu tatbikata gönderdi.

Tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri bünyesindeki Gabya sınıfı fırkateynlerden TCG Gediz (F-495), Preveze sınıfı denizaltılardan TCG Anafartalar (S-356) ve bir deniz karakol uçağı olmak üzere 3 unsur görev alıyor.

MARCOM Denizaltı Komutanı’ndan Rusya vurgusu

NATO Marcom Denizaltı Komutanı Tümamiral Thomas Wall, tatbikatın başlaması sebebiyle NATO Deniz Daimi Görev Grubu 2 (SNMG2) sancak gemisi olan ITS Morosini’de bir basın toplantısı düzenledi.

NATO’nun her yıl Orta Akdeniz’de Dynamic Manta ve İngiltere, İzlanda ile Grönland arasında kalan bölgede de Dynamic Mongoose olmak üzere iki denizaltı savunma harbi tatbikatı düzenlediğini belirten Wall, Dynamic Manta’nın Akdeniz’deki en büyük ve en karmaşık tatbikat olduğunu ve denizden uzaya kadar NATO’nun caydırıcılığına katkıda bulunduğunu söyledi.

NATO Marcom Denizaltı Komutanı Tümamiral Thomas Wall, bir gazetecinin Rusya’yı tehdit olarak görüp görmediği sorusuna, Rusya’yı en büyük tehdit olarak gördüğünü, NATO ittifakının tüm sebebinin bu olduğunu ve NATO için bir diğer tehdidin de terörist gruplar olduğunu ama Rusya’yı birincil tehdit olarak gördüklerini söyledi.

AA muhabirine de konuşan Wall, “Türkiye’nin Dynamic Manta’da hem denizaltılara hem de tatbikat ve pratik yapmamıza imkân tanıyan denizaltı savunma harbi kabiliyetlerine katkısından çok memnunum” ifadelerini kullandı.

SNMG2 Komutanı İtalyan Tuğamiral Pasquale Esposito da Türkiye’nin tatbikata ve SNMG2’ye katkısının kayda değer olduğunu söyledi.

Toplam 9 müttefik ülkenin katılımıyla gerçekleşen tatbikat, 8 Mart’a kadar sürecek.

AA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın