NATO taraf seçemiyor

MDN İstanbul

Fotoğraf: Reuters
NATO, Fransa’nın Türkiye’yi Libya’da görevini yürüten fırkateynlerini taciz etmekle suçladığı olayla ilgili yürütülen soruşturmada raporu açıklamama kararı aldı.

Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan bir NATO diplomatı, Fransa’nın Türk askeri gemisi taciz ettiği iddiası ile şikayet etmesi üzerine yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan raporu iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle açıklamayacaklarını belirtti.

NATO ayrıca Türkiye’nin enerji hakları konusunda birlikteki ittifakı Yunanistan ve ittifak lideri ABD ile de anlaşmazlıkları olduğunun altını çiziyor.

Ne olmuştu?
NATO altında görevini yürüten bir Fransız fırkateyni 10 Haziran’da Libya’ya silah kaçakçılığı yaptı şüphesiyle Tanzanya bayraklı bir kargo gemisini teftiş etmek istemişti.

Fransa fırkateynin kargo gemisine eşlik eden Türk Donanma gemileri tarafından taciz edildiği iddia etmiş Türkiye’yi BM’nin silah ambargosunu bozmakla suçlamıştı.

Türkiye ise bu suçlamaları kesin bir dille reddetmiş ve Fransız fırkateyninin saldırgan olduğunu belirtmişti.

Reuters, NATO tarafından yapılan araştırmanın sonuçlandığını ancak, soruna bir çözüm getiremeyeceği yorumunda bulundu.

Ajans, bir NATO yetkilisi raporun bittiğini doğruladığını ve Avrupalı bir diplomatın, ‘‘Halının altına süpürüldü’’ ifadelerini kullandığını başka bir diplomatın ise NATO’nun askeri gücü ve stratejik konumu nedeniyle Türkiye’yi dışarıda tutma kararına destekte bulunmak konusunda istekli olmadığını söylediğini belirtti.

Bunu Paylaşın