NATO Rusya’ya yönelik sert açıklamalar yaptı

MDN İstanbul

Rusya’nın Ukrayna’ya resmen askeri müdahalede bulunmasının ardından NATO bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Ukrayna’nın yanında olduğunu vurgulayan Konsey, Rusya’nın birliklerini derhal çekmesini belirtirken Rusya’nın bu hareketinin Avrupa Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve gerekli bütün önlemleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti.

NATO, Belarus’u da bu saldırıya olanak sağladığı için kınarken Ukrayna halkının ve onların meşru, demokratik olarak seçilmiş başkanlarının, parlamentosunun ve hükümetinin yanında olduklarının altını çizdi ve Washington Anlaşması’nın 5’inci maddesine olan bağlılıklarının katı bir biçimde devam ettiğini açıkladı.

NATO’nun Rusya’nın Ukrayna müdahalesi hakkında yaptığı açıklama:

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tamamen haksız ve sebepsiz olan bu korkunç saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. Hayatını kaybeden ve yaralananlar da dahil tüm Ukrayna halkının yanındayız. Belarus’u da bu saldırıya imkân sağladığı için kınıyoruz.

Bu tekrar eden saldırı BM Şartnamesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Rusların Helsinki Nihai Senedi, Paris Şartı, Budapeşte Muhtırası ve NATO-Rusya Kurucu Senedindeki taahhütlerine tamamen aykırı. Bağımsız ve barışçıl bir ülkeye gerçekleştirilmiş bir saldırı girişimi.

İlginizi çekebilir: Rusya askeri müdahaleye başladı

Ukrayna halkının ve onların meşru, demokratik olarak seçilmiş başkanlarının, parlamentosunun ve hükümetinin yanındayız. Ukrayna’nın karasuları da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içerisindeki toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan tam desteğimizi her zaman sürdüreceğiz.

Rusya’yı askeri harekatını derhal durdurmaya ve Ukrayna içerisindeki ve çevresindeki tüm güçlerini geri çekmeye, uluslararası hümanist hukuka tam olarak uymaya ve ihtiyacı olan herkesin güvenli, engelsiz ve insani bir biçimde yardımlara erişim hakkına izin vermeye çağırıyoruz.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıma tanımaya yönelik kararını şiddetle kınıyoruz. Bu, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha fazla tehdit ediyor ve Rusya’nın imzaladığı Minsk anlaşmalarına tamamen aykırı. Müttefikler bu yasadışı tanımayı asla kabul etmeyecektir.

Rusya’yı en güçlü şekilde, seçtiği şiddet ve saldırganlık yolundan geri dönmeye çağırıyoruz. Rusya liderleri, eylemlerinin sonuçlarını ve tüm sorumluluğunu üstlenmelidir. Rusya çok ağır ekonomik ve siyasi bedeller ödeyecek. NATO, ilgili paydaşlar ve AB de dahil olmak üzere diğer uluslararası örgütlerle yakın işbirliği içerisinde olmaya devam edecek.

NATO, Müttefikler ve ortaklarımız, en üst düzeyler de dahil olmak üzere Rusya ile diplomasi diyaloğu sürdürmek için her türlü çabayı gösterdiler ve Avrupa Atlantik bölgesindeki tüm ulusların güvenliğini artırmak için önemli tekliflerde bulundular. Rusya’yı defalarca NATO-Rusya Konseyi’nde görüşmeye davet ettik. Rusya buna hala bir karşılık vermedi. Gerginliği seçen yalnız ve yalnızca Rusya’dır.

Rusya’nın eylemleri Avrupa Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve jeostratejik sonuçları olacak. NATO, tüm Müttefiklerinin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gerekli bütün eylemleri almaya devam edecektir. İttifak’ın doğu kısmına ek savunma kara ve hava kuvvetlerinin yanı sıra ek deniz kuvvetleri de dahil ediyoruz. Güçlerimizin tüm olası durumlara yanıt verme hazırlığını artırdık.

Bugün Washington Anlaşması’nın 4’üncü maddesi kapsamında bazı istişarelerde bulunduk. Tüm Müttefiklerimizi korumaya yönelik savunma planlarımız doğrultusunda, ittifak genelinde caydırıcılığı ve savunmayı daha da güçlendirmek adına ek adımlar atma kararı aldık. Önlemlerimiz önleyici ve orantılıdır, gerilimi tırmandırmaya yönelik değildir.

Washington Anlaşması’nın 5’inci maddesine olan bağlılığımız katı bir biçimde devam ediyor. Birbirimizi savunma için bir aradayız.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , , ,
Bunu Paylaşın