NATO asker sayısını artırıyor

MDN İstanbul

Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana (Mihail Kogalniceanu Askeri Üssü ziyareti sırasında)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve diğer NATO savunma bakanlarının güneydoğu Avrupa’daki müttefik asker sayısını artırma planlarını gözden geçirmeyi düşündüklerini açıkladı.

Stoltenberg, ev sahibi ülkelerden biri olması planlanan Romanya’ya gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında, masadaki hamleler arasında Karadeniz bölgesinde konuşlandırılacak çok uluslu bir savaş grubunun oluşturulmasının bulunduğunu söyledi.

NATO’nun savunma liderleri çarşamba günü başlayacak iki günlük müzakereler için Brüksel’de bir araya gelecek. Stoltenberg, ittifakın doğu kanadını güçlendirmek için çeşitli planları gözden geçireceklerini belirtti.

Toplantı, Rusya’nın Ukrayna çevresindeki askeri yığınağı ve bölgede yeni bir büyük ölçekli savaş çıkma ihtimali üzerine artan endişeler çerçevesinde gerçekleşti.

Stoltenberg, “Rus birliklerinin sayısı artıyor ve olası bir saldırı için uyarı süresi azalıyor,” dedi.

Stoltenberg ayrıca Romanya’nın ülke çapında dönen ABD kuvvetleri için bir merkez görevi gören Mihail Kogalniceanu askeri üssüne konuşlanan Vilseck, Almanya merkezli 2’nci Süvari Alayı’ndan ABD askerlerini ziyaret ettiğini de söyledi .

İlginizi çekebilir:    Rusya, Belarus’la Ukrayna sınırında tatbikat düzenliyor

Yaklaşık bin ABD askeri, Rusya’ya daha yakın savunmayı güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Almanya’dan Romanya’ya geçti. ABD’nin şu anda Romanya’da dönüşümlü olarak toplamda iki bine yakın askeri bulunuyor.

Stoltenberg, bölgeye bir NATO savaş grubunun eklenmesinin, Baltık ülkeleri ve Polonya’daki duruşlara benzer bir şekilde Güneydoğu Avrupa’daki kuvvet gücünü artırabileceğini söyledi.

Fransa’nın şimdiden Romanya’da bir savaş grubuna liderlik etmek için gönüllü olduğunu söyleyen Stoltenberg, başka hangi ülkelerin benzer savaş gruplarını görebileceğini açıklamadı, ancak Bulgaristan bir olasılık olarak görülüyor.

Yeni muharebe gruplarının boyutu, kapsamı ve yerleriyle ilgili nihai kararın ilkbaharda verilmesinin beklendiğini söyleyen Stoltenberg, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile de bir araya geldi. Iohannis düzenlediği basın toplantısında, Romanya’nın NATO’nun güneydoğu Avrupa’daki savunmayı güçlendirmesi gerektiği yönündeki uzun süredir devam eden görüşünü yineledi.

Iohannis, “Karadeniz bölgesinde ABD ve diğer müttefiklerin daha tutarlı bir varlığına ihtiyaç var,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın