Almanya soykırım yaptığını itiraf etti

MDN İstanbul

Namibya 1904-1908

Almanya, işgal ettiği ve sömürgesi haline getirdiği Namibya’da 1904-1908 yılları arasında katliamda bulunduğunu, on binlerce yerli Herero ve Nama halkını öldürdüğünü ve soykırım yaptığını kabul etti.

Almanya, Namibya’dan ve kurbanların torunlarından af dileyerek Namibya’daki projelere yardım etmek için 1 milyar euro’dan fazla mali destek sözü verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ilk kez resmi ağızdan soykırımı, “Şimdi bu olaylara bugünün perspektifinden resmi olarak hitap edeceğiz: Soykırım,” sözleriyle kabul etti. Maas, “Almanya’nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışığında Namibya’dan ve kurbanların torunlarından af dileyeceğiz. 1,1 milyar euroluk bir mali program aracılığıyla Namibya’nın yeniden inşası ve kalkınmasını destekleyeceğiz” dedi. 1,1 milyar euro, 30 yıl içinde ödenecek ve öncelikle katliama uğrayan yerli Herero ve Nama halkının şimdiki torunlarına ulaşacak. Berlin daha önce zulmü kabul ederken, defalarca doğrudan tazminat ödemeyi reddetmişti.

Bu katliam tarihe 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak geçti. Namibya, 1884-1915 arasındaki Alman işgali sırasında Alman Güney Batı Afrika’sı olarak anıldı. 1904’te, hayvanlarından ve topraklarından yoksun bırakılan Herero ve Nama’nın ayaklanması ile gerilim yükseldi. Ağustos 1904’teki Waterberg Savaşı’nda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 80 bin Herero kaçtı ve Alman birlikleri tarafından Kalahari Çölü’nde çoğu katledildi. Sadece 15 bini hayatta kaldı.

İsyanı bastırmak için gönderilen Alman General Lothar von Trotha, halkların tamamen öldürülmesini emretti. 1904 ile 1908 arasında en az 60 bin Hereros ve 10 bin Namas öldürüldü. Toplu infazlar gerçekleştirildi. Binlerce insanın susuzluktan öldüğü çöle sürgün edilen erkekler, kadınlar ve çocuklar için yaşanması imkansız toplama kampları kuruldu. Namibya, 1990’da bağımsızlığını kazanana kadar 75 yıl boyunca Güney Afrika egemenliği altında kaldı.

Fransa da Ruanda soykırımı için adım attı

Afrika kıtasında sömürgecilik ve soykırımlarla anılan Avrupa ülkeleri, peş peşe hamleler yapmaya başladı. Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki sorumluluğunu kabul etti.

Almanya’dan önce Fransa, Ruanda’da 1994’te yapılan ve 800 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği soykırım için harekete geçmişti. 27 yıl sonra bir ilk yaşanmış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ruanda’ya resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Macron, ülkesinin soykırımdaki rolünü kabul etmiş ancak suç ortaklığı yapmadıklarını savunmuştu.

Soykırım anıtında konuşan Macron, “Sorumluluklarımızı tanımaya geldim” diyerek, “Fransa’nın Ruanda’da rolü, geçmişi ve siyasi bir sorumluluğu var” açıklamasını yapmı, Ruanda yönetiminin fiilen yanında olduğunu söylemişti. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı’ndan resmi bir özür gelmemişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın