“M/V İbrahim Dede” denize indi

MDN İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gemi inşa sanayiinde üretim kapasitesinin 550 dwt’ten 2 milyon dwt’ye çıktığını vurgulayarak, “2013 yılında bu rakam 8,6 milyon tona ulaşacak, hedefimiz bu” dedi

Sedef Tersanesi tarafından inşası tamamlanan N.B. 153 nolu “İbrahim Dede” adlı konteyner gemisi 14 Eylül Pazar günü törenle denize indirildi. Törene katılan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada dünyada gemiyle yük taşımacılığının giderek daha çok tercih edilen bir yöntem olmasının sürekli yeni gemi ihtiyacı doğurduğunu, denizlerdeki mevcut gemilerin yaş ortalamasının yüksek olmasından kaynaklanan gençleştirme ihtiyacının da gemi inşa sanayiinde yaşanan canlılığı daha da artırdığını belirtti.
Dünyada son üç yılda yeni gemi siparişlerinde yüzde 100’lük bir artış yaşandığını, bu duruma paralel olarak ülkemizde de tersane sayısının hızla çoğaldığını, 2002 yılında 37 tersaneye sahip olan Türkiye’de bugün 84 tersane bulunduğunu anlatan Erdoğan, ayrıca 64 tersanenin de yatırım aşamasında olduğunu bildirdi. Üretim kapasitesinin 550 dwt’ten 2 milyon dwt’ye çıktığını vurgulayan Erdoğan, “2013 yılında bu rakam 8,6 milyon tona ulaşacak, hedefimiz bu” dedi.
Bu sürecin istihdamı da etkilediğini vurgulayan ve tersane kazalarına da değinen Başbakan Erdoğan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2002 itibariyle 5 bin kişinin çalıştığı özel sektöre ait gemi inşa sanayi kuruluşlarında bugün 35 bin kişi çalışıyor. Bu hızlı büyüme iş kazalarında artışı da beraberinde getirdi. Denizcilik Müsteşarlığımız ve Savunma Bakanlığımız ve diğer taraftan sektör el ele vererek bu sorunu çözmek yönünde önemli adımlar atmaktadır.”
Üretimde ve düzenlemede önümüzdeki dönemde çok fazla adımın birlikte atılacağını ifade eden Erdoğan, üretimde olduğu kadar denetimde uzmanlaşmaya önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti. “Türk gemi inşa sanayiinin önü açıktır, bundan şüphem yok” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörün inancı, dinamizmi ve kararlılığı gemi inşa sanayiinin geleceğine ilişkin olumlu düşüncemizi daha da pekiştiriyor.”

Bunu Paylaşın