Müsilaja neden olan atıklar arıları da etkileyecek

MDN İstanbul

Marmara Denizi’nde başlayan ve Ege Denizi’ne kadar inen müsilaj, denizlerde yaşayan canlılarımızın sonu oluyor. Müsilajın nedenlerine dikkat çeken Bal ve Arı Ürünleri Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, ‘Teknoloji gelişirken insanoğlu doğanın tüm kaynaklarını kullanmaya devam ediyor ve ürettiği atıklarla doğaya, doğadaki canlılara, ekolojik sisteme zarar veriyor’ diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Müsilaj oluşumunu tetikleyen atıklara dikkat çekmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018 verilerini paylaşan Ahmet Bağran Aksoy, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son yayımladığı verilere göre Türkiye genelinde tehlikeli atık miktarı toplamı 1 milyon 513 bin 624 ton olarak belirlendi. Ne yazık ki bu atıkların doğaya verdiği zararları her gün görmeye başladık. Müsilaj oluşumuna yol açan tehlikeli atıklar, yarın ekolojik tahribata, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve arıların yok olmasına neden olacak’ diye belirtti.

Yeşili koruyamazsak arılar yok olacak
Doğayı ve doğadaki canlıları koruma bilinciyle hareket etmenin hepimizin görevi olduğunu belirten Aksoy, ‘Canlıların habitat kaybı, arıların yaşamını da olumsuz etkiliyor. Atık oluşumu ve betonlaşmanın önüne geçemezsek arıların yok olması gibi büyük problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. Arılar olmadan ekosistemin devamlılığı sağlanamaz. Dünyada yaşamın varlığı bu küçük canlıların emeğine ve hayatta kalmasına bağlı. Yeşil alanlara sahip çıkarak arılar dâhil tüm canlıların yaşamlarını korumalıyız’ diye ekledi.

Biyolojik çeşitliliği korumak için çabalamalıyız
Son olarak, doğayı koruyabilmek için sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiğini söyleyen Aksoy, ‘Müsilaj oluşumundan bir an önce kurtulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde bir seferberlik ilan edildi. Umuyoruz ki Marmara Denizi’yle ilgili güzel haberleri en kısa sürede alırız, doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak için gerekli özveriyi gösteririz’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın