Mürettebat değişikliklerinde yeni protokoller imzalandı

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO), yeni tip korona virüsü Covid-19 salgını süresince denizcilik sektörünün karşılaştığı en büyük problemlerden biri olan, gemilerin mürettebat değişimlerinin ve denizcilerin sözleşmeleri bittikten sonra evlerine dönmelerinin engellenmesi sorunu hakkında, Genel Sekreter Kitack Lim’in bir dizi protokol imzaladığını duyurdu.

Açıklamada, protokollerin, deniz taşımacılığı endüstrisinin küresel genişlikteki çeşitli sektörlerini temsil eden sanayi dernekleri tarafından hazırlandığı ve Covid-19 salgını süresince gemi adamı değişikliklerinin güvenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak için belirlenen genel önlemleri ve uyulması gereken protokolleri içerdiği belirtildi.

IMO, nakliye şirketlerinin bu kurallara büyük oranda uyması ve uygulaması halinde, hükümetlerin ve ilgili makamlarının mürettebat değişikliğinin yapılması adına mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

Geniş kapsamlı olarak hazırlanan protokoller; denizcilik idarelerine, sağlık, gümrük, göç, sınır kontrolü, liman ve sivil havacılık otoriteleri gibi diğer ilgili ulusal makamlara çeşitli öneriler içeriyor. Mürettebat acentelerinin, nakliye şirketlerinin, acentelerin ve temsilcilerinin, gemi adamlarının hatta mürettebat değişikliklerinde yer alan limanların, havaalanlarının ve havayolu şirketlerinin görevlerini bertiliyor.

Konu ile ilgili, IMO Genel Sekreteri Kitack Lim tarafından yazılıp mektupta, ‘‘Nakliye ve denizciler küresel tedarik zinciri için hayati bir öneme sahipler. Her ay güvenlik, mürettebatın sağlığının ve refahının sağlanması ve yorgunluğunun önlenmesi adına, uluslararası denizcilik düzenlemelerine göre gemilerden 150 bin gemi adamının değiştirilmesi gerekiyor. Ancak Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle, çok sayıda denizci, değiştirilemedikleri için sözleşmelerini uzatmak zorunda kalıyorlar ve uzun süren seferlerde yer alıyorlar. Bu durum hem denizcilerin güvenliğinin ve refahının hem de deniz ticaretinin güvenli sürdürülebilmesi adına devam ettirilemez,’’ ifadeleri yer aldı.

Mürettebatların değişimi ve geri dönüşleri için öneriler sunan protokoller; ICS , IAPH , BIMCO , IFSMA, INTERTANKO , P&I kulüpleri, CLIA, INTERCARGO , InterManager , IPTA , EKAY , Interferry, FONASBA, ITC ve WSC tarafından hazırlandı. Ayrıca Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (International Air Transport Association-IATA) ’nin verileri de dikkate alındı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın