Murat Kul: Balık sezonu koronavirüse rağmen verimli geçti

MDN İstanbul

İMEAK DTO üyesi ve 1 Numaralı Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, bugün başlayan avlanma yasağını, sezonu ve yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınının balıkçılık üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Kul, sezonda palamutun biraz az olduğunu ve sezona palamut avcılığı ile başlayan balıkçılar için bu durumun hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Hamside ise sezonun oldukça verimli geçtiğini belirten Kul, ‘‘Özellikle Karadeniz bölgesinde bu sezon 650 bin ton civarı hamsi avlandı. Marmara’da hamsi bu sezon çok az oldu ama istavrit olsun diğer balık çeşitleri olsun bir şekilde sektör zorlanmadan devam etti,’’ dedi.

Bugün itibarıyla av yasağının başladığını belirten Kul, ‘‘Sezon genel olarak yüz güldürdü diyebiliriz. Korona virüsü nedeniyle balıkçılarımızın yüzde 85-90’ı erken paydos etti, kalan yüzde 10-15’lik kısmı da avlanmaya devam etti. Dün itibarıyla da gırgır ve trolle avlanan balıkçılarımız paydos ettiler. Bundan sonra uluslararası sularda avlanmaya geçeceğiz. Bakanlığımızın izni ile her yıl gittiğimiz orkinos balığı, yazılı orkinos balığı ve tombik balığı dediğimiz balıkları 15 Mayıs’tan sonra avlamaya gideceğiz. Tombik balığı Japonya’ya da ihraç ediliyor,’’ şeklinde konuştu.

Covid-19 salgınının balık fiyatlarını etkilediğini ve balık fiyatlarında düşme yaşandığını da belirten Kul, ‘‘Yetiştiriciler yerli somon balığı ve alabalık satmaya devam edecekler. Koronavirüs süreci, sezonun sonuna denk geldiği için büyük balıkçıları çok etkilemedi ama kıyı balıkçılarını işlerini bırakmak zorunda oldukları için olumsuz etkiledi. Şu an sektörümüze en büyük etkisini, erken iş bırakmalardan kaynaklı fiyat dengesizlikleri olarak gözlemleyebiliyoruz,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın