MSB’de önemli gelişme!

MDN Editör
  • |

MarineDeal News Özel Haberi:

MarineDeal News’un edindiği kulis bilgisine göre Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan'ın emeklilik dilekçesini verdiği iddia ediliyor

Kara Harp Okulu'nda 30 Ağustos 2024 mezuniyet töreni sonrası “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz!” sloganı attıkları gerekçesiyle ihraç edilen beş teğmenle ilgili Yüksek Disiplin Kurulu (YDK)'nun kararının gerekçesi tebliğ edilip dokuz üyeli kurulda beş üyenin oy çokluğuyla alınan kararda, teğmenlerin eylemlerinin Türk Silâhlı Kuvvetleri’ni tartışılır hale getirerek, toplumda ayrışmaya sebep olduğu ve ordunun itibarı açısından zarar verici olduğu ifade edilmişti. Kurulda 4 üye karşı oy kullanmıştı. Kamuoyuna yansıyan haberde Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan’ın “karşı oy” kullandığı yer alıyordu.

Kulislerde, teğmenler atılmasın şeklinde “karşı oy” kullanan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan'ın bu kararının ardından yapılan görev değişikliğine karşı emeklilik dilekçesini verdiği iddia ediliyor.

Ne olmuştu?

YDK üyeleri Hâkim Albay Murat Gündoğan, Personel Albay Mehmet Akif Türkyılmaz, Tuğgeneral Hakan Tutucu ve YDK Başkanı Korgeneral Tevfik Algan ise karara şerh düştü. YDK üyeleri Hâkim Albay Murat Gündoğan, Personel Albay Mehmet Akif Türkyılmaz, Tuğgeneral Hakan Tutucu ve YDK Başkanı Korgeneral Tevfik Algan ise “30 Ocak 2025” tarihli karara şerh düşüp “teğmenler atılmasın” şeklinde karşı oy kullanmıştı.

4 üye neyi savundu?

‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz! sözünü amacı dışında kullanmak sözün değerini azaltır’

Gerekçede, eylemlerin toplumda kutuplaşmaya yol açtığı ve ordu içerisinde ayrışmalara sebep olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“TSK ve Harp Okulları’nın temel değerlerine ilişkin olan fiillerin oluş şekli, toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek ve TSK’nın tartışılmasına neden olabilecek protest bir davranış olarak disiplinsizlik kabul edilecektir. Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sözünü amacı dışında ve karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak, disiplinsizlik olacağı gibi sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır.”

Gerekçede ayrıca, bu eylemin asker yemininden vazgeçilmiş gibi bir algı oluşturduğu ve Türk Silâhlı Kuvvetleri’ne duyulan güveni sarsıcı bir etki yarattığı kaydedildi. Bu kapsamda eylemler, 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu’nun 20/1’inci maddesi C fıkrası gereğince “hizmete engel davranışta bulunmak” disiplinsizliği kapsamında değerlendirildi.

Dört üye karşı oy kullandı: Bu eylem disiplinsizlik olarak değerlendirilemez

Yüksek Disiplin Kurulu’nun beş üyesi ihraç yönünde oy kullanırken, dört üye karara itiraz etti ve karşı oy gerekçelerini yazılı olarak sundu. Karşı oy gerekçesinde, resmî tören sırasında okunması kaldırılan Subay Andı’nın, tören sonrası okunmasına dair yasaklayıcı bir emir olmadığına dikkat çekildi.

Karşı oy metninde şu değerlendirmelere yer verildi:

“Personelin eylemi, devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte bir tutum veya ağır suç teşkil eden bir disiplinsizlik olarak kabul edilemez. Aksi yöndeki kabul, ölçülülük ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmayacaktır.”

Ayrıca, anayasanın ikinci maddesi ve Harp Okulları Kanunu’na göre, yapılan eylemin hukuka aykırı olmadığı vurgulandı. Bu nedenle, teğmenlerin ihraç edilmesine gerek olmadığı savunuldu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın