MOL’den biyo-metan denemesi

MDN İstanbul

Mitsui OSK Lines (MOL), LNG yakıtlı gemilerde sığır gübresinden elde edilen sıvılaştırılmış biyo-metanın (LBM) deneme amaçlı kullanımını ortaklaşa incelemek için Air Water ile bir anlaşma imzaladı.

Şirketler arasında LBM’nin karbondan arındırma potansiyelini keşfetmek için bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalanırken, yürütülecek ortak çalışma, Japonya Çevre Bakanlığı tarafından onaylanan LBM teknolojisi araştırma ve geliştirme programının bir parçası olacak.

Amaç,  LBM’yi 2023’ün ilk yarısında MOL Group’un LNG yakıtlı kıyı gemisinde kullanmak ve Japonya’da bunu gerçekleştiren ilk şirket olmak.

Air Water, LBM’yi Hokkaido’nun Tokachi bölgesindeki tesislerinde sığır gübrelerinden üretiyor. Yakıt, süt ürünlerine ait biyogaz tesislerinden üretilen biyo-metanın yaklaşık -160°C’de sıvılaştırılması, ana bileşeni olan metanın ayrılması ve rafine edilmesiyle elde ediliyor.

Sıvılaştırılarak hacminin 1/600’ü kadar sıkıştırılabildiğinden toplu bir biçimde taşınabilen metan sığır gübresinden yapıldığı için karbon nötr bir evsel enerji kaynağı oluyor.

Şirket, Ekim 2022’de sığır gübresinden üretilen ve kullanılmayan biyogazı etkin bir şekilde kullanabildiği için LNG’ye alternatif bir yakıt haline gelen LBM’yi üretmek üzere Japonya’daki ilk fabrikasını faaliyete geçirdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın