MOL, Kapsam 3 ticareti için emisyon azaltımını tokenlaştırıyor

MDN İstanbul

Japonya Tokyo merkezli Mitsui O.S.K. Lines (MOL) şirketi, biyo-metanol seferlerinden elde edilen gemi emisyon azaltımlarını tokenize etmek için pilot projelerini tamamladığını ve daha sonra dengeleme amacıyla müşterilere tahsis edilebilecek blok zinciri teknolojisini kullanarak dijital kayıtlar oluşturduğunu duyurdu.

Hollanda’da 123Carbon ile yürütülen pilot proje, Şubat 2023’te MOL ve Methanex Corporation tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Net Sıfır Yolculuk’tan elde edilen sera gazı emisyon azaltımlarını tokenize etmeyi amaçlıyordu.

Bu süreç daha sonra MOL’ün, Smart Freight Centre tarafından yayınlanan Piyasa Temelli Tedbirler Muhasebe Çerçevesi’ne dayanarak, deniz taşımacılığından kaynaklanan kendi “Kapsam 3” emisyonlarını azaltmak için müşterilere yakıt olarak biyo-metanol kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyon azaltımlarını tahsis etmesine olanak tanıdı.

Projenin bir parçası olarak MOL, sera gazı emisyon azaltımıyla ilgili belgelerinin doğruluğunu ve biyo-metanol kullanımından kaynaklanan ilgili Kapsam 3 sera gazı azaltımını teyit etmek için üçüncü taraflar tarafından doğrulandı. Doğrulama sonrasında verilen dijital sertifikalar daha sonra blok zincirinde saklanarak işlem geçmişi kaydedildi.

MOL tarafından token tahsis edilen müşteriler daha sonra, sera gazı emisyon azaltımlarını talep edebilir ve 123Carbon platformunda gemi adları, azaltım yöntemleri, düşük emisyonlu yakıtın bunker tarihi, azaltım hesaplamalarında kullanılan emisyon faktörleri ve üçüncü taraf doğrulayıcının adı dahil olmak üzere azaltımla ilgili verilere erişebilirler.

Smart Freight Centre İcra Kurulu Başkanı Christoph Wolff, “Bu girişim, tedarik zinciri içinde karbonsuzlaştırmayı teşvik eden karbon ekleme kategorisinde yer almaktadır. Piyasa Temelli Tedbirler Muhasebe Çerçevesi, deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere taşımacılık sektöründe karbon azaltımına yönelik artan talebe yanıt olarak, şirketlerin karbon azaltım programlarını genişletirken güvenebilecekleri standart bir çerçeve sunmaktadır. Dünyanın en büyük filolarından birine sahip olan MOL’un karbon ekleme girişimini başlatması, denizcilik sektöründe net sıfır hedefine ulaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır” dedi.

Smart Maritime Network

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın