MLC zorunluluğu en geç 2013’te gündemde

MDN İstanbul

ABS Türkiye, 18 Mayıs’ta Mar-riott Asia, İstanbul Otel’de “ILO Maritime Labour Convention & MLC Certification”  konulu semineri gerçekleştirdi. Çok sayıda denizcilik firması yetkilisinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarlığı adına Genel Müdür  Dr. Özkan Poyraz ve Genel Müdür Yaşar Duran Aytaç da seminerin katılımcıları arasında yer aldı.
ILO kriterleri ile ilgili konular  ABS Avrupa Safety ve Environment Sertifikasyon Bölüm Başkanı Kaptan Steve Blair  tarafından anlatıldı. Kaptan Blair  MLC 2006’nın nasıl oluştuğunu ve niçin gerekli olduğunu, sistemin yerleşmesi için nelere dikkat  edilmesi gerektiğini ve sertifikasyon sürecinin nasıl işlediğini anlattığı sunumunda  500 grt ton ve üzerindeki savaş gemileri, özel maksatlı ve balıkçı gemileri hariç her geminin MLC (Maritime Labour Certificate) alması zorunluluğunu dile getirdi. ILO kriterlerinin uygulanması ve MLC sertifikasyonunun zorunluluğu ile birlikte gemide çalışan personelin yaşam standartlarının daha da  iyileşeği dile getirilirken özellikle eski gemilerin  yaşam mahallerindeki iyileştirmeyle  ilgili kriterlerin sağlanmasında zorluk yaşanabileceği düşüncesiyle önceden planlama yapılması tavsiye edildi.
ILO kriterlerini  uygulama ve MLC sertifikasyon zorunluluğu  dünyadaki devletlerin toplam filo tonajının minimum yüzde 33’ünün kabulü ile  uygulamaya geçileceği düşünülürse ve  bu yıl itibarıyla bu oranın yüzde 48’e ulaştığı  göz önünde bulundurulursa  MLC zorunluluğunun 2012 ya da en geç 2013 yılı içerisinde gündeme geleceği dile  getirildi.
Seminerin ikinci bö-lümünde  ABS Avrupa Nau-tical Sistem Başkan Yar-dımcısı Brad Achorn  ABS’in  geliştirmiş olduğu yö-netim  ve planlı bakım-tutum sistemi programı NS5’in ILO kriterlerini gemide uygulama, kayıt altına alma ve takip etme anlamında nasıl kolaylıklar sağladığını anlattı.
ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı ise ABS olarak Türk Denizciliği’ne  ILO kri-terleri ve MLC sertifikasyonu uygulanması konularında verdikleri desteği anlattı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın