ABS Türkiye, 18 Mayıs’ta Mar-riott Asia, İstanbul Otel’de “ILO Maritime Labour Convention & MLC Certification” konulu semineri gerçekleştirdi. Çok sayıda denizcilik firması yetkilisinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarlığı adına Genel Müdür Dr. Özkan Poyraz ve Genel Müdür Yaşar Duran Aytaç da seminerin katılımcıları arasında yer aldı.
ILO kriterleri ile ilgili konular ABS Avrupa Safety ve Environment Sertifikasyon Bölüm Başkanı Kaptan Steve Blair tarafından anlatıldı. Kaptan Blair MLC 2006’nın nasıl oluştuğunu ve niçin gerekli olduğunu, sistemin yerleşmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve sertifikasyon sürecinin nasıl işlediğini anlattığı sunumunda 500 grt ton ve üzerindeki savaş gemileri, özel maksatlı ve balıkçı gemileri hariç her geminin MLC (Maritime Labour Certificate) alması zorunluluğunu dile getirdi. ILO kriterlerinin uygulanması ve MLC sertifikasyonunun zorunluluğu ile birlikte gemide çalışan personelin yaşam standartlarının daha da iyileşeği dile getirilirken özellikle eski gemilerin yaşam mahallerindeki iyileştirmeyle ilgili kriterlerin sağlanmasında zorluk yaşanabileceği düşüncesiyle önceden planlama yapılması tavsiye edildi.
ILO kriterlerini uygulama ve MLC sertifikasyon zorunluluğu dünyadaki devletlerin toplam filo tonajının minimum yüzde 33’ünün kabulü ile uygulamaya geçileceği düşünülürse ve bu yıl itibarıyla bu oranın yüzde 48’e ulaştığı göz önünde bulundurulursa MLC zorunluluğunun 2012 ya da en geç 2013 yılı içerisinde gündeme geleceği dile getirildi.
Seminerin ikinci bö-lümünde ABS Avrupa Nau-tical Sistem Başkan Yar-dımcısı Brad Achorn ABS’in geliştirmiş olduğu yö-netim ve planlı bakım-tutum sistemi programı NS5’in ILO kriterlerini gemide uygulama, kayıt altına alma ve takip etme anlamında nasıl kolaylıklar sağladığını anlattı.
ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı ise ABS olarak Türk Denizciliği’ne ILO kri-terleri ve MLC sertifikasyonu uygulanması konularında verdikleri desteği anlattı.