MKE teklifi kabul edildi

MDN İstanbul

Makina ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklife göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) kurulacak. MKE AŞ’nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenecek. Şirketin ilgili olduğu bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı olacak.

İlginizi çekebilir:    MKE, MSB’ye bağlanıyor

MKE AŞ, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanacak esas sözleşmesinin imzalanmasının ardından yapılacak tescil ve ilan ile faaliyete geçecek.

Şirketin sermayesinin tamamı Hazine’ye ait olacak ancak mülkiyet hakkı ile kar payı hakkına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanlığında kalmak kaydıyla Hazine’nin şirketteki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak.

Teklif sonrası pek çok tepki gelmiş, Ankara’daki MKE binası önünde çalışanlar toplanmış ve protestolarda bulunmuştu.

İlginizi çekebilir:    KİT’lerin yağmalanmasının son parçası MKE

MKE fabrikalarının bulunduğu Kırıkkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşların ve muhalefet partilerinin katılımıyla “MKE’ye Sahip Çık” mitingi düzenlenmişti.

Toplantıda, teklifin MKE’nin özelleştirilmesinin önünü açacağı yönündeki ifadelere dair açıklamalarda bulunan ve MKE’nin şu anda özelleştirme kapsamında olduğunu hatırlatan teklifin sahibi AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, “Biz de aksine ‘özelleştirme kapsamından çıkarıyoruz, Hazine’ye bağlıyoruz’ diyoruz. ‘Satılamayacak’, ‘devredilemeyecek’ diye de ibare ekliyoruz,” dedi.

Özelleştirilmeyecek
AKP, komisyonda, değişiklik önergesi de hazırladı. Teklifin 8’inci maddesine ‘şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları, satış, kiralama, işletme hakkının devri veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli veya özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez’ önergesi eklendi.

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın