Mısır’dan Türkiye’ye açık kapı

MDN İstanbul

Mısır’ın, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurması, Yunan basınında geniş yankı buldu.

Atina’da yayımlanan Yunan Kathimerini gazetesi, ihale duyurusunu okuyucularına “Kahire’den Ankara’ya açık kapı” başlığıyla duyururken haberde, Kahire hükümetince yayımlanan ihale haritasında, batıdaki bölgelerin Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşmasına göre belirlendiği, 28’inci meridyenin doğusunda yer alan bir parselin ise Türkiye’nin, Türkiye-Libya anlaşmasını imzalamasından birkaç gün önce BM’ye bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırlarında son bulduğu belirtildi.

Haber sitesinde, Mısır hükümetinin, diğer bölgelerin yanı sıra Akdeniz’de hidrokarbonların değerlendirilmesine yönelik yaptığı duyurunun bölgesel aktörlerin Kıbrıs sorununun oluşturdupu karışıklıktan uzak durma çabalarının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Haberde, “Mısır’ın bu tercihi, Mısır-Türkiye ilişkilerinin iyileştiği yönünde bir unsur olarak değerlendirilmedi ancak Kahire’nin gelecekteki görüşmeler için kapıları açık tutmaya yönelik bilinçli bir tercihte bulunduğunun altı çizildi.

Bunu Paylaşın