Milli Savunma Sanayimiz Türk Tersaneleri ile güçleniyor

MDN İstanbul

İstanbul Tersanesi tarafından Deniz Kuvvetleri için inşa edilecek Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi ve Kurtarma Yedekleme Gemisi tedarik sözleşmeleri imza töreni 28 Ekim tarihinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Emin Murat Bilgel, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile SNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener, İstanbul Tersanesi İcra Komitesi Başkanı Atilla Çiftçigüzeli ve birçok üst düzey yetkilinin katılımlarıyla Ankara’da gerçekleşti. MarineDeal News de bu imza töreninde hazır bulundu.
12 Mayıs 2008’de ihaleye açılan bir adet denizaltı kurtarma ana gemisi ve iki adet kurtarma yedekleme gemileri tedarik projeleri; denizaltının kaza veya arıza yapması durumunda denizaltı personeline yaşam desteğinin sağlanması, kaza veya arıza yapan gemilerin yedeklenmesi ve kurtarılması, su altı onarım ve enkaz kurtarma gibi su altı çalışmaları, açık deniz yedeklemesi görevlerini icra edecek gemilerin yurtiçinden tedarikini içeriyor.
İki ayrı sözleşme ile tedarik edilecek olan gemilerden denizaltı kurtarma ana gemisi sözleşme kapsamında 31’inci, kurtarma ve yedekleme gemileri de sırası ile 37 ve 39’uncu aylarda tamamlanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.
Yine bu projeler kapsamında İstanbul Tersanesi yükümlüğünde millileştirilmiş sabit kanatlı ve yönlendirilebilir kanatlı pervane ve şaft sistemi için model üretimi gerçekleştirilerek, bundan sonraki deniz platformları ihtiyaçlarında ortaya çıkabilecek pervane ve şaft sistemlerinin tamamiyle milli imkanlarla ülkemizde tasarlanıp geliştirilmesi ve bu konuda yurtdışına bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bu bir Türk projesi

Yaptığı konuşmada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu gemileri özel sektör tersanelerinde yapmak üzere yoğun bir gayret içinde olduklarını belirten Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, “Bugün imzalanan sözleşme de bunun çok başarılı örneklerinden bir tanesi. 3 seneyi aşkın zamandır Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ekipleri, bizim ekiplerimiz ve İstanbul Tersanesi’nin ekipleri tek bir takım olarak bu projeler üzerine çalışıyor. Deniz Kuvvetlerimiz ve Türk Denizciliği bu projelerle çok daha güçlenecek. Klaslamasını da Türk Lloyd’u yapıyor, dolayısıyla bu gemi tasarımıyla, inşasıyla, klaslamasıyla, bir Türk gemi projesidir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin her alanda kalkınmaya başladığını vurgulayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasını “Kendi uçağımızı, kendi gemimizi, kendi denizaltımızı yapma projelerimiz var, Türkiye’nin her neye ihtiyacı varsa onların hepsini Türkiye’de yapacağız ve Türkiye her bakımdan kendi kendine yeter bir hale gelecek. Yarınlar bu günden daha aydınlık” sözleriyle tamamladı.
Böylesi nitelikli projelerin imalatçısı olmaktan duydukları gururu dile getiren İstanbul Tersanesi İcra Komitesi Başkanı Atilla Çiftçigüzeli ise “Gemiler tamamlandığında Deniz Kuvvetlerimiz ve ülkemiz; özellikle yaşadığımız coğrafi bölgede gıpta edilen ve örnek gösterilecek bir kurtarma kabiliyetine ulaşacaktır. Kurumumuzun vizyonu ışığında, bu yepyeni projeler ve ardından devam edecek yeni projelerimiz ile ortaya çıkan misyonumuz doğrultusunda hedefimiz daima ‘tam yol ileri’ olacaktır” diye konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın