Mersin Deniz Ticaret Odası’ndan eğitime destek

MDN MEDIA

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, MDTO’nun eğitime olan desteklerine ilişkin bilgileri paylaştı

MDTO’nun düzenlediği ve Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedi Canatan, Yönetim Kurulu Üyeleri Atahan Çukurova, Bekir Yıldız, Yönetim Danışmanları Ali Adalıoğlu ve Emekli Amiral Fuat Gedik ve Genel Sekreter Kpt. Mesut Öztürk ve Genel Sekreter Yardımcısı Gülşen Akyıldız’ın katıldığı toplantıda MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, eğitim alanına yaptıkları yatırımın, MDTO’nun en büyük yatırımı oluğunu söylerken, hem deniz ticareti hem de deniz güvenliği açısından nitelikli insan kaynağına sahip olmayı, ülkenin ekonomik ve stratejik çıkarları açısından zorunlu gördüklerini belirtti.

Lokmanoğlu bu destekler kapsamında, Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasını yaptırdıklarını, Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’na Simülasyon Merkezi desteği verdiklerini ve Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi binasını inşa ettiklerini dile getirdi.

Meslek liselerinin eğitim kalitesi arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün, mesleki eğitimin öneminin daha çok anlaşıldığı bu dönemde, meslek liselerinin eğitim kalitesini artırdığını ve protokol kapsamında proje okul olarak seçilen melek liselerinin oda ve borsaların kontrolüne verildiğini aktardı.

MDTO Anadolu lisesi Bakanlık kontrolünde tam puan aldı

Kendi okullarının da projeden yararlandığına değinen Lokmanoğlu, MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2018 yılında proje okullar kapsamına alınırken, 2019’da Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamına alındığını dile getirdi. Lokmanoğlu, yapılan iyileştirmelerden sonra liselerinin Bakanlık kalite kontrolünden 100 tam puan almayı başaran tek denizcilik lisesi olduğunu söylerken, yeterlilik ve STCW sertifikası denetimlerinde 44 adet eğitim verme yetkisi aldığını, buna ilaveten Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2022 yılında hizmet içi eğitim merkezi olarak belirlendiğini ifade etti.

Denizcilik liselerinde ingilizce hazırlık sınıfı açılması için girişimlere başlandı

Denizcilik öğrencilerinin mesleki hayatlarında yabancı dil sorunu yaşamamaları için MDTO’nun girişimiyle 2021’den beri müfredata ek ingilizce dersleri koyduklarına değinen Lokmanoğlu, “Öğrencilerimiz en az 10 saat ek İngilizce dersi alıyor.  Anadilleri İngilizce olan eğitmenler, okuldaki mevcut yabancı dil öğretmenleri ile birlikte derse katılıp, öğrencilerin yabancı dil pratiklerine katkı sağlıyor. Başlattığımız bu uygulamanın faydalı olduğunu gördük. Bu nedenle gerek denizcilik lisemizde gerekse diğer denizcilik liselerinde hazırlık sınıfının açılması için TOBB ve MEB nezdinde girişimlere başladık” dedi.

Lokmanoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Denizcilik fakültesi STCW konvansiyonuna uygun olarak inşa ediliyor

Odamızın önceki yatırımı olan MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşasında olduğu gibi denizcilik fakültesini de IMO’nun Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin standartlarını belirleyen STCW konvansiyonuna uygun olarak inşa ediyoruz.

Fakültede 16 bin 500 metrekare kapalı ve 8 bin metrekare açık alan olacak

Projede malzeme kalitesine ve üst düzey teknoloji kullanımına azami özen gösteriyoruz. Fakülte; 16 bin 500 metrekare kapalı ve 8 bin metrekare açık alanı ile; laboratuvarları, dalga havuzu ve simülasyon merkezi ile büyük bir eğitim kompleksi olarak Mersin Üniversitesi’ne devredilecek. Odamızın adını taşıyacak bu fakülte Türkiye’nin en gözde denizcilik fakültelerinden biri olarak inşa ediliyor.

“Cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler armağan etmenin gururunu yaşayacağız”

İnşaat tamamlandıktan sonra fakülteye, eğitmen desteği ya da Avrupa’daki denizcilik fakülteleriyle kardeş okul protokolü yapılması gibi konularda destek sağlamaya devam edeceklerini belirten Lokmanoğlu, “Kaba inşaatı tamamlanan, ince inşaatını ise 2024 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığımız fakülte ile Cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler armağan etmenin gururunu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Atatürk Parkı’nın önünü doldurulmayacak

Lokmanoğlu, Mersin Limanı büyüme projesi hakkında eksik ve yanlış bilgiler bulunduğunu söylerken, dünyada gemi boylarının büyüdüğünü ve büyük gemilerin Mersin’e gelmesi için rıhtımın uzaması gerektiğini dile getirdi. Genişleme Projesi’nin, liman sahası içinde yapıldığını ve Atatürk Parkı’nın önünün doldurularak istif sahası yapılacağı yönündeki bilgilerin, doğru olmadığını ifade etti.

Mersin Limanı 4-5 yıl sonra yine yetmeyecek

Ana Konteyner Limanı’nın da mutlaka yapılması gerektiğini çünkü genişlemeden sonra bile Mersin Limanı’nın kapasitesinin, 4-5 yıl içerisinde yine yetmeyeceğini dile getiren Lokmanoğlu, bu konuda lobi çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hiç tersanesi yok

Taşucu’nda yapılması planlanan tersaneden de bahseden Lokmanoğlu, bu konuda 15-20 senedir çaba gösterdiklerini, mahkemeler ve ÇED iptalleriyle bunun mümkün olmadığını ve Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de hiç tersanesinin olmamasının ülkenin güvenliği açısından da olumsuz bir durum olabileceğini ekledi.

Tersane’de söküm yapılmayacak

Tersane’de söküm yapılacağı iddiasını ise yalanladı. Türkiye’de sadece Aliağa’da söküm yapıldığını söyleyen Lokmanoğlu, “Taşucu’nda planlanan tersane alanı hem filomuz hem de ticari gemiler açısından çok ideal bir yerde. Hayata geçirilebilseydi bu gemilerin bakım onarım hizmetleri burada verilebilirdi” dedi.

Bunu Paylaşın