Merkez Bankası faiz indirimlerine devam ediyor

MDN İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faizinde 100 baz puan indirime gitti.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 13,00’ten yüzde 12,00’ye çekildi.

TCMB karar metninde, “finansal koşulların destekleyici olmasının önemine” vurgu yaptı ve “Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir.” denildi.

“Yüksek küresel enflasyonun etkileri yakından izleniyor”
TCMB karar metninde jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğünü önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığını belirtti.

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğiliminin sürdüğünü belirten TCMB, yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini de vurguladı.

“Cari denge üzerindeki riskler canlı”
Ayrıca karar metninde, merkez bankalarının para politikalarındaki ayrışmanın devam ettiği yinelenirken göstergelerin büyümede yavaşlamaya işaret ettiği ve cari denge üzerindeki riskler canlı olduğu da ifade edildi.

Merkez Bankası, ağustos toplantısında faizde sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirime gitmişti.

TCMB’nin bir sonraki toplantısı 20 Ekim’de gerçekleştirilecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın