Merkez bankalarının sıkılaştırıcı tedbirleri devam edecek mi?

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, enerji krizi ve resesyon endişelerinin yanı sıra ABD başta olmak üzere merkez bankalarının sıkılaştırıcı tedbirlere devam edeceği beklentileri ile negatif bir seyir izleniyor.

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler ve enerji konusundaki gelişmeler piyasalara yön vermeye devam ediyor.

Tahvil piyasasında satış baskısı artıyor
Enflasyon ve ultra şahin Fed’e ilişkin korkular tahvil piyasalarında satış baskısını artırırken dolar talebi güçlenmeye devam etti.

Son 20 yılın zirvesindeki dolar, altın ve bakır gibi metallerdeki düşüşte de etkili olurken bu sabah altının ons fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 1.696 dolar, bakırın libresi ise yüzde 1,3 düşüşle 3,45 dolarda bulunuyor.

Gözler ECB’ye çevrildi
Avrupa’da gözler yarın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklayacağı para politikası kararlarına çevrilirken yatırımcıların karar öncesinde temkinli hareket ettikleri görülüyor.

Para piyasalarında ECB’nin bölgede rekor seviyelere çıkan enflasyonun ardından tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken bölge genelinde tahvil piyasalarındaki satış baskısı derinleşiyor. Merkez bankalarının

ECB’nin kararına ilişkin beklentilere karşın söz konusu gelişmelerle dolar karşısında zayıflamaya devam eden Euro, dün tekrar son 20 yılın en düşüğünü test etti. Euro/dolar paritesi dün 0,9864’e kadar inmesinin ardından günü 0,9905’ten tamamladı.

Çin yuanın değerini korumaya çalışıyor
Asya borsalarında da satış ağırlıklı bir seyir öne çıkıyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Çin’in ağustostaki ihracatı yüzde 7,1 artışla beklentilerin oldukça gerisinde kalırken dış ticaret fazlası da 79,4 milyar dolara geriledi.

Ülkede devam eden kuraklık ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını üretimi olumsuz etkilemeye devam ederken Çin Merkez Bankası (PBoC) dolar karşısında gerileyen yuanı korumak için önemli çaba sarf ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise yüzde 0,25’e yaklaşan 10 yıllık tahvil faizlerine ve düşüş eğilimini sürdüren yene müdahale edebileceğini duyurdu.

Kurda yön yukarı
Yurt içi pay piyasaları ise küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmayı sürdürüyor.

Dün, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,98 kazançla 3.391,38 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.448,93 puana taşıdı. Toplam işlem hacmi de 122,9 milyar lira ile rekor seviyede gerçekleşti.

Dolar/TL dün yatay seyirle 18,22’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,23 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
12.00 Avro Bölgesi, 2. çeyrek büyüme
15.30 ABD, temmuz ayı dış ticaret açığı
15.55 ABD, Kırmızı Kitap (Yıllık)

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın