Mekanize çıkarma gemileri suya indirildi

MDN İstanbul

Anadolu Tersanesi (ADİK) Katar için üretilen dünyanın en büyük ve en hızlı mekanize çıkarma gemilerini denize indirdi. Gemilerin klaslama çalışmalarınıysa Türk Loydu üstleniyor.

Dünyanın en büyük ve en hızlı mekanize çıkarma gemileri QL41 SHAT ve QL40 BROOG Tuzla’da gerçekleştirilen törenle denize indirildi. Gemilerin 2022 Ağustos’ta Katar Donanması’na teslim edilmesi ve eylülde Katar’da olması planlanıyor.

İleri teknolojiye sahip bu çıkarma gemileri, yerli ve özgün tasarım ile tamamen deniz tipi alüminyum kullanılarak inşa ediliyor. Türk Loydu Askeri Gemi Kuralları’na uygun olarak Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemilerin uzunluğu 40 metre, genişliği 9 metre ve deplasmanı yaklaşık 300 ton. Amfibi harekâtının yanı sıra plajlar, askeri üsler, limanlar ve petrol platformları arasında da kullanılabilecek gemiler, yüklüyken 20 knot hıza ulaşabilecek özellikte.

Özel dizaynı sayesinde sığ sularda başarı ile amfibi ve insani yardım operasyonları yapabilecek olan gemiler; toplam 130 ton yük, 2 adet ana muharebe tankı veya tam teçhizatlı 120 deniz piyadesi taşıyabilecek ve 7 personel ile görev yapabilecek. Ayrıca özel olarak geliştirilen makine ve jet sistemleri ile denizdeki oldukça yüksek hızlarda seyir yapabilecek gemiler manevra kabiliyeti de benzer gemilere göre çok üstün olacak. Bu özellikleriyle öne çıkacak olan gemiler 400 deniz mili menzile sahip olacak ve çıkarma görevleri dışında lojistik destek görevlerini de üstlenecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın