Meijer: Tüm atölyelerimizi Türkiye’de topluyoruz

MDN İstanbul

150 yılı aşkın süredir denizcilik sektöründe inovatif, teknolojik, yüksek kaliteli sistemler ve çözümler üreten Hollanda merkezli Imtech Marine, geniş ürün ve hizmet portföyü ile global deniz marketinde sahip olduğu payı Türkiye pazarına da güçlü bir giriş yaparak genişletti. Imtech Marine genişleme politikasına uygun olarak 2010 yılında Türk elektrik ve otomasyon sistemleri üreticisi Elkon’u satın almıştı

Tüm deniz araçları için ürettiği terzi işi ürünleriyle son yıllarda dünyada önemli bir pazar payına ulaşan Imtech Marine firmasının Genel Müdürü André Meijer ve Elkon Genel Müdürü Ertuğ Yaşar, dünya ve Türkiye denizciliik piyasasındaki son gelişmeleri MarineDeal News okurları için değerlendirdi.

“Gemide kablosu olan her şey bizden sorulur”
Imtech Marine Genel Müdürü André Meijer “Gemide kablosu olan her türlü ürünü üretebiliyoruz” diyerek sözlerine başlarken son dönemde geliştirdikleri dizel-elektrik yakıtlı hibrid sisteminin ve enerji yönetim sistemlerinin sektördeki öneminin altını çizdi.

2014 yılında denizcilik sektörünün durgun bir yıl geçirdiğini belirten Meijer, üretimin Avrupa’dan Asya ülkelerine kaydığını ifade ederken 2015 yılında sektörün hacminin az da olsa büyüyeceğini ifade ederek “Düşük petrol fiyatları nedeniyle bu yıl offshore gemisi yatırımları yavaşladı. Yürürlüğe girecek çevre düzenlemeleri nedeniyle hibrid çözümlere ve düşük emisyonlu teknolojilere olan talep artacak. Gemilerin daha güvenli hale gelmesi için aynı şekilde yakıt tasarruflu teknolojilerin yeni yatırımlarda önemli bir yere sahip olacağını düşünüyorum. Kruvaziyer inşasında da istikrarın her zaman olduğu gibi devam edeceği görülüyor” dedi.

Sektörde kriz beklentileriyle ilgili olarak “Hangi piyasada iş yaptığınıza göre kısa vadeli  beklentiler değişebilir” ifadesini kullanan Meijer, özellikle dönüşüm ve tamir piyasasında önemli bir büyüme hedefleri olduğunu dile getirdi. “Şu an yük gemileri inşası yatırımcı için pek çekici değil. Ancak daha kompleks olan özel maksatlı yeni gemi inşasında ve bölgesel karışıklıklarında etkisiyle askeri gemi inşasında büyüme beklenebilir. Ayrıca offshore rüzgar türbinlerinde önemli bir talep görünüyor. Megayat inşa piyasası da her zaman olduğu gibi hareketli. Özellikle tamir -bakım ve dönüşüm piyasasında hareketlilik devam edecek gibi görünüyor. Petrol fiyatları yeni gemi sektörünü etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmeye devam ediyor.”

“Gemi inşanın her segmentinde varız”
Imtech Marine firmasının son geliştirdiği ürünler hakkında da bilgiler veren Meijer, her zaman olduğu gibi yeni teknoloji geliştirme konusundaki lider rollerini sürdürdüklerinin altını çizdi. “Imtech Marine stratejik olarak iş yapma prensiplerini sektörde son yaşanan gelişmelerle birklikte güncelledi. Stratejimizin birinci ayağı müşteri odaklı çalışarak sektörün ihtiyacına uygun ürünler geliştirmek. Bu sebeple müşterilerimizle devamlı iletişim halindeyiz. İkincisi operasyonel mükemmelliği sağlamak için çalşımalarımızı yoğunlaştırdık. Çünkü eskiden ürünlerle ilgili kısa gecikmeler kabul edilebirdi ancak artık operasyonda yaşanacak en küçük ertelemeye kimsenin tahammülü yok. Üçücü olarak da teknolojideki liderliğin sürekliliğini sağlamak. Çünkü inovasyon ve doğru çözümler bulmamız bizi tercih edilir yapan faktörlerin başında geliyor.

Son dönemde iş yoğunluğumuz arasında en başta gelen iki segmentin askeri gemiler ve yatlar olduğunu söyleyebilirim. Bunların ardından feribot, kruvaziyer, offsore ve özel maksatlı gemi inşa segmenti geliyor. Çift yakıtlı hibrid tahrik sistemlerinde önemli gelişmeler sağladık. Örneğin; Kanadalı Seaspan’ın Sedef Tersanesi’ne verdiği dizel ve LNG yakıtlı hibrid feribot siparişindeki hibrid–elektrik pervane sistemini Elkon tedarik edecek. Bunun dışında geliştirdiğimiz Enerji Yönetimi Sistemi de önemli kazanımlar sağlayan yenilikçi bir teknoloji. Bu sistem de Sedef’te üretilen feribotlarda, CMAL firmasının İskoçya’nın batı kıyısında kullanılan dizel-elektrik hibrid sistemli feribotlarında ve Hollandalı De Vries tarafından üretilen megayatlarda kullanılıyor. Bunların dışında; navigasyon ve uzaktan kontrol sistemleri konusunda geliştirdiğimiz ürünler, sektörün ihtiyaçlarını ve yeni regülasyonların karşılanması konusunda büyük bir ihtiyaca hizmet veriyor.”

2013 ve 2014’ün Imtech Marine için yeniden yapılandırma yılı olduğunu kaydeden Meijer, aldıkları yeni siparişlerle önümüzdeki yıllarda sağlıklı büyümeye geçeceklerini kaydetti. ““Eko-gemi inşası önümüzdeki dönemde büyüyecek ancak bu büyüme beklendiği kadar olmayacak. Yakıt tasarrufu ve çevre dostu teknolojiler konusundaki inovatif çözümlerimizle gemi inşa sektöründe ihtiyacı karşılamaya devam edeceğiz. Yeni sülfür, CO2 ve balast suyu gibi düzenlemeler armatörlerin üzerindeki baskıyı artırıyor. Ancak sektörün buna henüz olduğunu söylemek zor.”

Elkon’un Imtech Marine bünyesine katılmasından duydukları memnuniyeti ifade eden Meijer, Elkon’un Türk pazarına girmelerini sağladığının altını çizdi.

“Yüksek teknolojik ve kaliteli ürünler üreten Elkon’u satın alarak ürün skalamıza daha önce üretimini yapmadığımız yeni ürünler eklendi. Ayrıca daha önce Almanya ve Hollanda’da ürettiğimiz bazı ürünleri Türkiye’deki tesislerimizde üretme şansına sahip olduk. Ana imalat atölyemizi Türkiye’ye taşıma kararı alarak önemli bir adım attık. Bu gelişme hem Imtech Marine hem Elkon için önemli olduğu kadar teknoloji transferi açısından Türkiye için de öneme sahip.”

imtech Mar. Ertug YasarErtuğ Yaşar: 9 farklı ülkede 31 proje yürütüyoruz
Elkon’un Türk gemi inşa endüstrisinde uzun yıllara dayanan deneyimini Imtech Marine bünyesinde daha etkin ve esnek şekilde kullandığını kaydeden Ertuğ  Yaşar, “Türkiye zaten çok büyük pazar payına sahip olduğumuz bir ülkeydi. Ancak şimdi daha önce sipariş alamadığımız Orta Doğu ülkelerinden Imtech Marine şemsiyesi altında rahatlıkla iş alabiliyoruz” diyerek proje yaptıkları pazarın giderek genişilediğini vurguladı.

“Elkon, 30 yıl boyunca 500’den fazla teslimat yapan bir elektrik mühendisliği ve montaj şirketi olarak 2010 yılında Imtech Marine bünyesine katıldı. Yakın zamana kadar yalnızca  Türkiye içinde faaliyet gösteriyorduk ve Türkiye pazarının yüzde 67’sine sahiptik. Imtech bünyesine katıldıktan sonra başta Orta Doğu olmak üzere tüm bölge ülkelerdeki gemi inşa piyasasından iş almaya başladık.

Şu an Elkon 9 farklı Türk tersanesinde 31 projeyi yürütüyor. Yurtdışında da 3 adet projemiz bulunuyor. Son dört yılda tüm büyük Türk tersaneleriyle iş yapma fırsatı bulduk. Türk tersanelerine ürün tedariğinin yanında montaj hizmetleri de sağlıyoruz. Yurtdışındaki projelerde sadece ürün tedariği ve satış sonrası destek hizmetleri veriyoruz. Bugün Elkon’da 450 civarında çalışanımız bulunuyor.

Türk gemi inşa sektöründe özel tersanelerde üretilen askeri gemilere düşük voltajlı elektrik ekipmanı sağlayan lider firmayız. ADIK tersanesinde inşa edilen LCT projesinde tedarikçi firmaydık. İnşası devam eden LST projesinde de  tedarikçi firmayız. DEARSAN Tersanesi tarafından Tuzla’da ve Türkmenistan’da inşa edilen yeni tip Patrol Boat ekipman tedariğini biz yapıyoruz. İstanbul Tersanesi’nde inşa edilen MOSHIP, RATSHIP and SEISMIC gemi projelerinde de yer alıyoruz. Yeni yapılacak LPD Projesi’nde yer almak için görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’deki ciromuzun yüzde 20-25’i askeri gemi projesinden geliyor. Bu da Imtech Marine’in dünyadaki prensipleriyle örtüşüyor. Imtech Hollanda, Almanya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerdeki birçok NATO projesinde tedarikçi olarak yer alıyor.”

“Türk tersaneleri İskandinavya’da kendini ispatladı”
Son dönemde Türk tersanelerinin özellikle offshore pazarında etkin olduğuna değinen Yaşar, “Türk tersaneleri Norveç başta olmak üzere İskandinavya pazarından birçok farklı tipte offshore destek gemisi siparişi alıyor. Bu zor pazardan iş almak büyük bir başarı” ifadelerini kullandı.

“Türk tersaneleri İskandinavya offshore sektöründen aldığı işlerle teknik kapasitesinin ne kadar ilerlediğini gösterdi. Elkon, Türkiye’deki farklı tersanelerde süren bu projelerin neredeyse hepsinde yer alıyor. Ne yazık ki düşen petrol fiyatları bu offshore piyasasını kötü etkiledi ancak kısa sürede bu sektörün tekrar toparlanacağına inanıyorum.

Bunun dışında yine İskandinav armatörlerden son yıllarda alınan balıkçı gemi inşası siparişleri büyük öneme sahip. Tersan, Cemre ve Beşiktaş tersanelerindeki balıkçı gemisi projelerinde yer alıyoruz. İskandinav armatörlerin yüksek kalite taleplerini biliyoruz ve bu konuda hazırlıklıyız.”

Türk tersanelerinin yük gemileri ve römorkör inşasında büyük bir deneyime sahip olduğunu ifade eden Yaşar, gemi inşa sanayinin değişen piyasa koşullarına ayak uydurmadaki esnekliğine vurgu yaptı. “Römorkör inşasında uzmanlaşmış bazı Türk tersaneleri geçtiğimiz yıllarda çok önemli işlere imza atarak neredeyse Avrupa’nın römorkör fabrikası haline geldi.  Türk tersanelerinden her yıl ortalama 15 adet römorkörün teslim edildiğini görüyoruz. Bu alan bizim için ciro anlamında çok büyük olmasa da, Elkon olarak Türkiye’nin römorkör inşa eden tersanelerinin uluslararası başarı kazanmasına katkı sağlamaktan memnunuz. Çünkü römorkörler elektrik teknolojisinin en yoğun kullanıldığı gemi tiplerinin başında geliyor.

Yük gemisi inşa segmenti, Elkon’un çok iyi bildiği ve yüksek deneyime sahip olduğu bir alan olmasına rağmen, son yıllarda Türk tersaneleri ne yazık ki bu siparişlerden pay almakta zorlanıyor. Türkiye’de birçok kimyasal gemi projesinde yer aldık ve bu segmentte hareketliliğin tekrar başlayacağını öngörüyoruz.

Ayrıca Imtech Marine, Avrupa’daki süperyat inşası alanında en önemli tedarikçilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Elkon, Imtech Marine’in bir parçası olarak Türkiye’deki yat inşasında bu deneyimleri en efektif şekilde kullanmaya devam edecek.”

Ertuğ Yaşar, Elkon’un Imtech Marine’den aldığı güçle Türkiye’deki yan sanayi üretimi hamlesini yerine getirme konusunda önemli bir görev üstlendiğinin altını çizerken “Elkon portföyündeki ürünlerden yüzde 90’ı yerli üretim. Sektöre kattığımız değeri her geçen gün artırmak için teknoloji yatırımlarımızı ve yeni teknoloji üretimi çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın