Mavi Vatan’a KALKAN DİHA

MDN MEDIA

KALKAN DİHA, 30. test uçuşunun ardından yeni tasarımıyla ilk kez ortaya çıktı

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan KALKAN DİHA’ya dair bilgiler paylaştı.

Erkan yeni araç için ‘insansız döner kanat platformların fiziki kısıtlamalarından bağımsız olarak dikine iniş-kalkış yapabilen bir hava aracı’ tanımını kullanıyor.

Piste ihtiyaç duymadan kendi en ve boylarından biraz büyük alanlardan iniş-kalkış yapabilen bu araçların nerelerde kullanılabileceği sorusunun yanıtı ise oldukça geniş… Polis, Sahil Güvenlik, Orman Bakanlığı, hudutlar, deniz platformları ve diğer güvenlik unsurlarınca etkin bir şekilde kullanılması bekleniyor.

Bu nedenle KALKAN DİHA için “Çok geniş yelpazede kullanılabilecek ucuz ve faydalı bir platform” diyor Erkan. Eldeki dronlarla kıyaslandığında DİHA’ların hem havada kalış hem menzil hem de üstlenebileceği görevler açısından daha faydalı olacağının altını çiziyor.

“Dron gibi kalkıp uçak gibi uçacak. Dikine iniş-kalkış için elektrikli motorlarını kullanacak. Havada süzülürken daha uzun menzile erişebilmesi için de pistonlu motorundan güç alacak” bilgisini paylaşıyor.

Erkan, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TCG ANADOLU başta olmak üzere fırkateyn ve açık deniz karakol gemileriyle filosunu her geçen gün daha da büyütüyor. Kuvvet Komutanlığı bu yeni platformlar için GÖKBEY helikopterinin deniz versiyonunu planlıyor. Bahsettiğimiz helikopterlerin barış zamanında keşif/gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinde kullanılması düşünülüyor. İşte KALKAN DİHA tam da burada devreye giriyor. Az önce saydığımız işlerin pek çoğunu yapabilecek bir araç olarak öne çıkıyor. Bu tür sistemlerin maliyeti çok düşük. Sağladıkları faydaysa oldukça yüksek. Ayrıca elinizdeki çok kıymetli helikopterlerin daha az yıpranmasını sağlıyorlar” açıklamasında bulunuyor.

TRT

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın