Marshall Adaları’ndan yeni hizmet

MDN İstanbul

Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerin bayraklarını taşıyan ve AB limanlarına yanaşan gemilerin onaylı ‘‘Tehlikeli Madde Envanteri ve Uyum Beyanı’’ bulundurmaları gerekecek.
Marshall Adaları Cumhuriyeti gemi sahiplerinin, AB Gemi Geri Dönüşüm Yasası’nın gerekliliklerine uyabilmelerine destek olmak amacıyla ‘‘Tehlikeli Madde Envanteri Doğrulama Hizmeti’’ başlattı.

31 Aralık 2020 itibarıyla Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerin bayraklarını taşıyan ve AB limanlarına yanaşan gemilerin onaylı ‘‘Tehlikeli Madde Envanteri ve Uyum Beyanı’’ bulundurmaları gerekecek. AB Gemi Geri Dönüşüm Yasası, gemilerin geri dönüşüm aşamasında insan sağlığı ve güvenliğine veya çevreye gereksiz bir risk oluşturmasının engellenmesi ve gemilerdeki tehlikeli maddelerin geminin ömrü boyunca düzgün bir şekilde yönetilmesini garanti altına almayı hedefliyor. Yasa, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ’nün, Gemilerin Geri Dönüşümü Hakkında Hong Kong Sözleşmesi (Hong Kong Sözleşmesi) kapsamında başlatılan öncül bir uygulama.

Marshall Adaları Cumhuriyeti Denizcilik ve Kurumsal Sicili’ne idari ve teknik destek sağlayan International Registries (IRI) Baş Operasyonlar Direktörü (COO) John Ramage, “Tehlikeli Madde Envanteri oluşturmak ciddi planlama ve koordinasyon gerektiriyor. Gemi sahiplerini AB Geri Dönüşüm Yasası gerekliliklerine uymak için atılması gereken adımları bir an önce atmaya davet ediyoruz. Mevzuatın gerekliliklerinin gemi sahipleri için gittikçe karmaşıklaştığının farkındayız ve inceleme ve uyum süreçlerini yönetmelerinde elimizden geleni yapabilmek istiyoruz. Tehlike Madde Envanterinin doğrulanması ve Uyum Beyanı çıkarılması için bizim ekibimizden yararlanmak gemi sahiplerine Uyum Beyanı edinmede yeni bir seçenek sunuyor,” dedi.

Gemiye göre hazırlanan ‘‘Tehlikeli Madde Envanteri’’nin Marshall Adaları Cumhuriyeti veya Uluslararası Klas Kuruluşları Derneği tarafından onaylanan örgütlerden biri tarafından gözden geçirilmesi ve doğrulanması gerekiyor. Uyum Beyanı, bu işlem sonrasında gemiye veriliyor. AB Geri Dönüşüm Yasası her ne kadar geminin geri dönüşümü sırasında tehlikeli maddelerin engellenmesine yönelik olsa da, Tehlikeli Madde Envanteri ve uyum beyanının geminin tüm hizmet süresi boyunca güncel tutulması gerekiyor.

Tehlikeli Madde Envanteri yükleme öncesi ve gemi üzerinde inceleme yapılması ve maddelerden örnek alınmasını içeriyor. Alınan örnekler asbest, polychlorinated biphenyl, cıva (bileşikleri), kadmiyum (bileşikleri), radyoaktif maddeler, krom-6 ve diğer maddelerin tespit edilmesi için yetkili bir laboratuvarda analiz ediliyor.

Marshall Adaları Sicili, gemide yapılan incelemeler ve Tehlikeli Madde Envanterinin hazırlanmasında gerekli laboratuvar analizinin yapılması için CTI/POLY ile anlaştı. Bu ortaklık gemi sahiplerinin ve işletmecilerin süreci kolay ve sorunsuz bir şekilde tamamlamasını sağlayacak. Marshall Adaları Sicili aynı zamanda gemi sahiplerinin ve işletmecilerinin bu süreç için yetkili üçüncü taraf Tehlikeli Made Envanteri uzmanlarıyla çalışmasına da olanak sağlıyor. Marshall Adaları Sicili, CTI/POLY veya üçüncü taraf uzmanı tarafından hazırlanmış envanteri inceledikten sonra, Uyum Beyanını veriyor.

Marshall Adaları Cumhuriyeti Sicili dünyanın en büyük sicillerinden biri olup 2019 sonu itibarıyla 172 milyon brüt tondan fazla ve 4,674 gemiden oluşan bir filoyu temsil ediyor. Paris ve Tokyo Mutabakat Zaptı (MOU) anlaşmalarında beyaz listede olan Marshall Adaları Sicili ayrıca son 15 yıldır aralıksız olarak Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik QUALSHIP 21 statüsünü 2016-2018 için ortalama yüzde 0,56 tutulma oranıyla sürdürüyor.

Bunu Paylaşın