Marshall Adaları Cumhuriyeti Denizcilik İdaresi, Anemoi rotorlu yelkenler için Prensip Onayı aldı

MDN İstanbul

Marshall Adaları Cumhuriyeti (RMI) Denizcilik İdaresi, rüzgâr tahrik teknolojisinin iki özel konfigürasyonunun incelenmesinin ardından, rotor yelken sistemleri için Anemoi Marine Technologies’e (Anemoi) Prensipte Onay (AiP) verdi.

“Flettner” rotorları olarak da bilinen rotorlu yelkenler, rüzgârın yenilenebilir enerjisinden yararlanarak gemiye ilave ileri itme kuvveti sağlayan ve böylece karbon emisyonlarında azalmanın yanı sıra enerji verimliliğini artıran dikey silindirlerdir.

RMI Denizcilik Yöneticisinin AiP’si, Şangay Ticaret Gemisi Tasarım ve Araştırma Enstitüsü (SDARI) tarafından tasarlanan 210.000 deadweight tonluk (DWT) Newcastlemax dökme yük gemisinin kapsamlı bir incelemesini gerçekleştirdikten sonra yayınlandı ve böylece Anemoi’nin dört rotor yelkeni doğrulandı.

İnceleme aynı zamanda rotor yelkenlerinin her iki konfigürasyonda kurulumunun, geminin Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi (EEDI) hesaplamalarını nasıl etkileyeceğine dair teknik bir değerlendirmeyi de içeriyordu; geminin EEDI’si raylı sistem için tahmini %20 ve katlamalı dağıtım sistemi için %17’lik bir iyileşme.

RMI Denizcilik Yöneticisi, Denizcilik İşleri Komiser Yardımcısı Jasbir Jaspal:

“RMI Denizcilik Yöneticisi, gemilerdeki güvenlik ve çevre performansını sürekli olarak geliştirmek ve iyileştirmek için endüstri çabalarını desteklemeye kendini adamıştır. Anemoi rotorlu yelken sistemleri günümüzün ticari denizcilik endüstrisine bir itici güç olarak rüzgâr enerjisinden bir kez daha faydalanması ve karbon ayak izini azaltması için bir araç sağladığından, bu AiP’yi ödüllendirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Anemoi İcra Kurulu Başkanı Kim Diederichsen, “Anemoi’nin ödüllü Rotor Sail teknolojisi için RMI’nın desteğini almış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Rüzgar tahriki, modern ticari denizcilikte yerini buldu ve bu ortaklık rotorlu yelkenlerin olumlu etkisini göstermenin en son adımıdır. Denizcilikte karbondan arındırma çabalarını artırmak ve gemi verimliliği hedeflerini iyileştirmek için hep birlikte çalışmaya devam ederken, dünyanın önde gelen bayrak devletlerinden biriyle yakın ve uzun süreli bir ilişki kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Anemoi rotor yelkenleri, RMI bayraklı gemilere yerleştirildi. Anemoi’nin ray dağıtım sisteminin kurulumu Haziran 2023’te 82.000 DWT TR LADY Kamsarmax dökme yük gemisine tamamlandı. 400.000 DWT’luk SOHAR MAX çok büyük cevher taşıyıcısının, Anemoi’nin katlanır konuşlandırma sistemiyle 2024 ortalarında tamamlanması planlanıyor. Bu gemilerin her ikisindeki rotorlu yelkenler ilave ileri itiş gücü sağlayacak, enerji verimliliğini artıracak ve toplam karbon ayak izini azaltacak.

Gemi sahipleri, gemilerinin EEDI/Mevcut Gemi Enerji Verimliliği Endeksi (EEXI) ve Karbon Yoğunluğu Göstergesi (CII) dahil olmak üzere kritik uluslararası emisyon azaltma hedeflerini karşılamasını sağlamak için bir enerji tasarrufu teknolojisi olarak rotorlu yelkenlere giderek daha fazla yöneliyor. TR LADY gemisine üç Anemoi rotor yelken kurulumunun yakıt ve emisyonlarda yıllık %10’dan fazla tasarruf sağlaması beklenirken, SOHAR MAX gemisine rotor yelkenlerinin dahil edilmesinin karbondioksit eşdeğeri emisyonları yılda 3 bin tona kadar azaltması bekleniyor.

Anemoi Marine Technologies

Bunu Paylaşın