Marshall Adaları: Covid-19 önlemleri denizcileri olumsuz etkiliyor

MDN İstanbul

Gemilere kolay bayrak hizmeti veren Marshall Adaları Cumhuriyeti (RMI) yaptığı duyuruda, ülkeleri Covid-19 sebebiyle denizcileri tanımaya ve korumaya davet etti. RMI, kriz dönemlerinde gıda, ev ihtiyaçları, yakıt, ilaç ve kritik ekipmanların tedariğinde denizcilerin önemli rol oynadıklarına dikkat çekti.

Yayımladığı açıklamada, Covid-19’a yakalanmamak adına önlemler alındığını ve karantinalar uygulandığını belirten RMI, buna karşın küresel nakliyeyi taşıyan denizcilere çok az dikkat edildiğini vurguladı.

Birçok ülkede Covid-19’un yayılmasını kontrol altına almak amacıyla mürettebat değişikliklerine ve seyahat kısıtlamalarına gidildiğini söyleyen RMI, bu durumun mürettebatın ailelerine ve ülkelerine dönmesini engellediğini ve duygusal stresi çoğalttığına yönelik şikâyetler aldıklarını açıkladı. Ayrıca çalışma şekilleri nedeniyle ailelerinden aylarca uzak kalan denizcilerin salgın nedeniyle ayrı kalma sürelerinin daha da arttığı belirtildi. Denizcilik endüstrisinin denizcilerin iş sözleşmelerini zorunlu olarak uzatmak durumunda kaldığını, önlemlerin denizcilerin adil muamele görmesini ve haklarını etkileyebileceğini belirten RMI ayrıca işleyen mevcut ticaretin de bozulabileceğine dikkat çekti. Gemilerin tehlikeli ortamının Covid-19 önlemlerinin getirdiği stres ile birleşmesinin güvenlik riskini artıracağını, bu nedenle de denizcilerin sağlığının ve güvenliğinin birinci öncelik olması gerektiğini belirten RMI, aksi takdirde sevkiyatın sürekliliğinin ve temel ihtiyaçların karşılanmasının sekteye uğrayacağı konusunda sektörü uyardı.

RMI, kendi sicillerine kayıtlı gemiadamlarının belirlenen bir gemiye binmelerine ve sözleşmelerinin sonunda geri gönderilmelerine yönelik çalışmalarda bulunacağının sözünü verdi. RMI Sicili olarak, IMO Genel Sekreteri tarafından yayımlanan Circular Letter No. 4224’ün yanı sıra, Birleşik Krallık Hükümeti tarafından denizcileri anahtar taşımacılık işçisi olarak belirleyen duruşu tamamen onayladıklarının da altını çizdi.

Bunu Paylaşın