Marmara’da sürekli ölçüm cihazı takma zorunluluğu geldi

MDN İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Marmara Denizi’nde yürütülen müsilaj çalışmalarıyla ilgili olarak, “8 bin 570 denetim gerçekleştirildi, tüm Marmara bölgesinde. 140 tesise yaklaşık 18 milyon lira idari para cezası uyguladık” dedi.

Açıklanan 22 maddelik müsilaj eylem plan çerçevesindeki çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bu çerçevede 26’ncı günümüzü geride bıraktık. Tüm Marmara’da 7 ilimizde müsilajla ilgili çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz. Marmara’mız bu 26 gün öncesinden daha iyi olduğunu gözle de görebilir hâle geldik. Bir hususu belirtmek isterim ki son 3 haftalık bilimsel veriler doğrultusunda şunu gördük. Müsilaj Marmara Denizi’nin orta bölgesinde değil daha çok kıyı bölgelerinde varlık gösteriyor. Bu durumda kıyı bölgelerinde yapmış olduğumuz temizliğin ne kadar önemli olduğunu da gün yüzüne çıkarmaktadır” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 18 milyon TL ceza kesildi
Bakan Kurum, “592 bölgede temizlik çalışması yürüttük ve bu çerçevede yaklaşık 10 bin 500 metreküp müsilajı toplayarak bertarafını sağlamış olduk. Ekiplerimiz denetimlerine aralıksız devam etmektedir. Bu çerçevede tüm Marmara Bölgesi’nde 8 bin 570 denetim gerçekleştirildi. 140 tesise yaklaşık 18 milyon lira idari para cezası uyguladık. Yine yaptığımız denetimlerle, Yalova’da 3, Balıkesir’de 8, Tekirdağ’da 13, Kocaeli’nde 1, Bursa’da 1, İstanbul’da 15 işletme olmak üzere 41 işletmenin de faaliyetini durdurduk. Marmara Denizi’ne etkisi olan noktasal kirlilik kaynaklı daha etkin bir çalışma yürütmek için geçtiğimiz hafta genelgemizi yayımladık. Bütün Marmara’daki kirleticilerin yıl sonuna kadar Bakanlığımızın 7/24 online izleyebileceği sürekli ölçüm cihazlarını takma zorunluluğunu yıl sonuna kadar getirmiş olduk. Bu çerçevede denetimlerimizi an be an yapabileceğiz,” dedi.

Oksijen verilen noktalarla ilgili çalışmaları tüm Marmara’ya yayacaklarını dile getiren Kurum, Pendik Bölgesi’nde oksijen seviyesinin arttığını söyleyerek, “Temizlik çalışmalarına balıkçılarımızı da dâhil ettik. İstanbul’da 7 balıkçı barınağında 800 metre bariyer ile birlikte müsilajı deniz kıyısına çekmek suretiyle balıkçılarımızla birlikte de müsilaj temizliğini yürütüyoruz” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın