Marmara Denizi’ne İHA denetlemesi

MDN İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, deniz trafiğinin yoğun olduğu Marmara Denizi’nde kirlilikle mücadele kapsamında, “Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği Tespiti Hakkında Yetki Devri Genelgesi”nde düzenleme gerçekleştirildi.

Bakan Murat Kurum, genelgeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
Yapılan düzenlemelere dair infografik de paylaşan Kurum, “Daha temiz bir Marmara için yeni denetim modeli hayata geçiriyoruz, genelgemizi yayımladık” açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2021’de müsilaj probleminin çözümüne yönelik, bilim insanları ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılan çalışmalarla Marmara Denizi’nde gerçekleştirilen deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ihtiyacı belirtilmişti.


Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında “Türkiye Çevre Ajansı eliyle, Marmara Denizi ile ilişkili tüm havzalardaki denetimlerin uzaktan algılama, uydu ve erken uyarı sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemleri kullanılarak artırılması” kararı alınmıştı.

Bu düzenlemeyle birlikte, belediyenin sorumluluk alanında bulunan kirliliğin yoğun olduğu İstanbulve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetiminde Türkiye Çevre Ajansı yetkilendirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Marmara’dan 50 çuval atık çıktı

Marmara Denizi’ne Havadan, karadan ve denizden 7/24 saat esaslı izleme ve denetimler İnsansız Hava Araçları (İHA)ve deniz tekneleriyle yapılacak. Ayrıca deniz kirliliğinin erken safhada tespiti için uydu ve radar görüntüleri ile takip-uyarı sistemidevreye alınacak.

AA

Bunu Paylaşın