Maltepe iskelesi balıkçılara maliyet ve zaman avantajı sağlayacak

MDN İstanbul

İstanbul Anadolu Yakası’ndaki balıkçıların sevkiyat işlemlerini Tuzla üzerinden yapması ve özellikle Gürpınar tarafına yapılan sevkiyatlarda mesafenin artması, maliyetleri yükselterek balıkçıları zora sokuyor. Tuzla’dan gerçekleşen sevkiyatı, Maltepe İDO iskelesine taşıdıklarını belirten Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, “İDO’nun Maltepe’de bir iskelesi vardı. İDO ile anlaşma sağlayarak balıkçılarımızın sevkiyatlarını iskeleden yapmasına zemin hazırladık. Balıkçılarımız sevkiyat için Tuzla’ya gittiği zaman hem maliyet hem de zaman kayıpları oluyordu. Maltepe iskelesiyle bu zaman ve maliyet kaybını azaltmayı hedefliyoruz. En basit anlamda Tuzla’ya gittiğiniz zaman yaklaşık bin lira dolayında bir yakıt masrafınız oluyordu, Maltepe İskelesi ile bu kayıplar azalacak. Balıkçılar balıklarını kamyonlara yükleyip Gürpınar, Beylikdüzü tarafına daha rahat bir şekilde gönderebilecekler,” şeklinde konuştu.

Balıkçılı sektörünün sorunlarına yakın mercek

Öte yandan Samsun bölgesinde kum birikmesi sonucu bazı liman girişlerinin kapandığını söyleyen Kul, “Bu tarz sorunlarla zaman zaman karşılaşıyoruz. Son dönemde kooperatif ve dernek başkanlarından bu tarz sıkıntılar yaşandığına dair Odamıza bilgiler geliyor. Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Meslek Komitesi olarak bu sorunlara hızlı bir şekilde çözüm getirme gayretindeyiz,” dedi. Salyangoz alanında da faaliyet gösteren üreticilerin bir takım sorunları olduğunu belirten Kul, “Samsun’da faaliyet gösteren salyangozcuların da problemleri vardı ve onlar da bizi bilgilendirdiler. Salyangoz alanında faaliyet gösteren arkadaşlar dönem boyunca belirli arlıklarla çalışmak istediler. Kendi teknelerinde çalışma şartlarında yaşadıkları sorunları ve çalışanlarının sosyal hak konularında yaşadıkları sorunları konuştuk, çözüm önerileri getirdik,” dedi. Sosyal haklar konusunda gırgır ve trol teknelerinde yaşanan sorunları da ele aldıklarını dile getiren Murat Kul, “Biz sektörümüzden gelen sorunları üst yönetime taşıyarak, üst yönetimle beraber ilgili Bakanlıklar nezdinde çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Her toplantıda farklı bölgelerin sorunlarını ele almayı hedeflediklerini kaydeden Kul, “Toplantılarımıza bölgelerden bir başkan veya sorumlu kooperatif başkanını davet ediyoruz. Bu bölgelerin genel sorunlarını dinliyoruz. Samsun’la başladığımız davetlere; Trabzon, İzmir, Mersin gibi illeri de çağırarak devam edeceğiz,” dedi.

Bunu Paylaşın