Lozan Barış Antlaşması 97 yaşında

MDN İstanbul

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini tüm dünyaya kabul ettiren Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının üzerinden tam 97 sene geçti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının tüm yurdu düşman işgalinden kurtardığı Kurtuluş Savaşı Zaferi’nin resmi olarak tescillenmesini sağlayan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) temsilcileri ve İtilaf Devletleri arasında imzalandı.

TBMM’yi temsilen İsmet Paşa, Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Bey’in imzaladığı Antlaşma aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşması olarak kabul ediliyor.

Lozan Barış Antlaşması’nı Türkiye’nin tapu sendi olarak gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Antlaşma için “Bu antlaşma, Türk Milleti’ne karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir!” ifadelerini kullanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın