Limanlarda dijital emisyon kontrolü

MDN İstanbul

Denizcilik risk tespit kurumu RightShip, ve Avustralya Deniz Çevresi Koruma Derneği (AUSMEPA), dünya genelindeki limanlarda, karbon salınım verilerini sunacak bir uygulama geliştirdi.

Deniz Emisyon Portalı (Maritime Emissions Porta-MEP) adı verilen sistem, Avustralya’daki Pilbara Liman Otoritesi tarafından test edildi. Uygulama geliştirilirken kaynak olarak RightShip’in 2016 senesinde Google Impact Challenge Grant’tan kazandığı 250 bin dolar kullanıldı.

Ticari kullanıma hazır hale getirilen MEP, liman operatörlerinin gemi kaynaklı emisyonları daha doğru bir şekilde tespit edebilmelerini belgelemeye dayalı bir sistem üzerinden sağlayacak.

Uygulamadaki otomatik tanımlama sistemi (AIS), gemilerin hareket verilerini ve RightShip’in gemi içgörü verilerini birleştirerek belirli limanlardaki gemi kaynaklı emisyonları tahmin etmek üzerine çalışıyor. MEP’in oluşturduğu sıcak bölgeler haritası, liman otoritelerine çevresel etkiyi azaltma imkanı sunuyor.

MEP, verilerini oluştururken ABD EPA, California Hava Kaynakları Kurulu (CARB) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nün endüstri için belirledikleri uygulama kılavuzları doğrultusunda hareket ediyor. RightShip MEP’in, denizaşırı hareket eden gemiler, OSV’ler ve römorkörler de dahil olmak üzere tüm gemi tiplerini ve tüm çalışma modlarını takip edebilen ilk uygulama olduğunu açıkladı.

Uygulama, limanların, bölgelerindeki emisyon oranlarını ve yerel hava kalitesini daha iyi anlamalarını sağlarken, sunduğu ısı haritaları ile yönetim stratejileri belirleme olanağı da yaratacak. Yetkililer, limandaki gemilerin net faaliyetlerini görüntülemek için gemi türü, ilgi noktaları, gemi yaşı ve emisyon türü gibi filtreler kullanabilecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın