Liman işleticileri geçici depolama yeri açabilecek

MDN İstanbul

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı. Geçici depolama

Yönetmelik kapsamında, ithalatta KDV matrahına dahil edilmesi gereken ancak tutarı kesinleşmeyen matrah unsurlarının beyanıyla yaşanan sorunların giderilmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması amaçlanıyor.

Kapsamlı teminat uygulamasına ilişkin işlemlerin, daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve merkez idarede yaşanan iş yoğunluğunun önüne geçilebilmesi için kapsamlı teminat uygulamasına ilişkin işlemler yetkili bölge müdürlüklerine devredildi.

Şartlı muafiyet sisteminin kullanılırsa işleme rejiminde izin sahibi yükümlülerin, ihracat taahhütlerinin kapatılması için gümrük idarelerine en geç hangi tarihte başvuruda bulunabileceğine ilişkin Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nde yapılan son düzenlemeler uyumlu hale getirildi.

İlginizi çekebilir: Anayasa Mahkemesi’nin limanlar ile ilgili iptal kararı

Serbest bölgelerdeki eşya için gümrük beyannamesi verilmesi durumunda gümrük işlemlerinin bitirilmesine ilişkin bir süre kısıtlaması bulunmadığı için konuya ilişkin düzenleme yapılarak süreler netleşti.

Mevcut geçici depolama yeri açma koşullarının limanlardaki ihtiyacı karşılayamaması ve ekonomik yönden yeni geçici depolama yerlerine ihtiyaç duyulması nedeniyle buralarda ihtiyaç durumuna göre yeni kriterler belirlenerek, uygun işleticilere bu yerleri açma imkanı tanındı.

Geçici depolama işleticilerince tutulan stok kayıtları ile antrepo stok kayıtları uyumlu hale getirildi. Ayrıca, geçici depolama yeri işleticilerince tutulan stok kayıtlarının uygun şekilde güncellenmemesi durumunda uygulanacak cezai işlem de belirlendi.

Antrepolara yatırım izni verilirken yapılacak değerlendirmelerde esas alınan anonim ve limitet şirketlerin ödenmiş sermaye tutarları, mevcut ekonomik konjonktür içinde çok düşük kaldığından ödenmiş sermaye tutarları yeniden düzenlenerek günün şartlarıyla uyumlu hale getirildi.

Yönetmeliğin bazı maddeleri yayım tarihinde, bazıları ise 60 gün sonra yürürlüğe girecek.

AA

Bunu Paylaşın