Kuzey Sigorta Covid-19’un etkilerini e-seminerde değerlendirdi

MDN İstanbul

Kuzey Sigorta ve Reasürans Brokerliği, düzenlediği e-seminer ile armatörlerin yeni tip koronavirüsü Covid-19 salgını nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların ve ortaya çıkan ekstra masrafların P&I sigortacıları tarafından nasıl değerlendirildiğine dair katılımcılara bilgiler verdi. Seminerde, Kuzey Sigorta ve Reasürans Brokerliği’ni temsilen Çıdam Yıldırım, Sevinç Fındık Yılmaz ve Aysun Ünlü konuşmacı olarak yer aldı.

Çıdam Yıldırım

Çıdam Yıldırım, gemilerdeki Covid-19 ile ortaya çıkacak sorunların ve oluşacak masrafların P&I sigortası kapsamlarında yer alıp almayacağının belirlenmesinde virüsün doğrudan etkisinin aranacağını belirterek, ‘‘Sorunların, koronavirüs salgınının doğrudan bir etkisi ile ortaya çıkıp çıkmadığına bakılacak. Cevap evet ise bu masraflar P&I kulüpleri tarafından karşılanacak. Fakat cevap hayır ise maalesef kapsama alanı içine girmeyecek. Yani kapsama alanına girmesi için gemide koronavirüs vakasının tespit edilmiş olması gerekiyor,’’ dedi.

Sevinç Fındık Yılmaz

‘’Koronavirüsten kaynaklı masraflar P&I kapsamına alınır’’
Armatörlerin öncelikli olarak salgın nedeniyle mürettebat değişimlerinde sıkıntılar yaşadıklarını belirten Sevinç Fındık Yılmaz, armatörlerin, kontrat bitimi ve salgın dışındaki çeşitli hastalıklar nedeniyle gemi adamı değişimi yapmak istediklerini ancak bazen bir limanda indirilmek istenen gemi adamının, limanın karantina alanının yeterli olmaması sebebiyle inmesine izin verilemediğini belirtti. Böyle bir durumda gemiden indirilmesi gereken mürettebatın haricinde yerine alınan gemi adamının ekstra maaşını da ödemek zorunda kalındığını söyleyen Sevinç Fındık Yılmaz, ‘‘ P&I kulüpleri bu problemleri operasyonel saydıkları için P&I sigorta kapsamında yer almayacak. Aynı şekilde gemi adamlarının seyahat yasakları nedeniyle kontratının uzatılmasının gerektiği durumlarda da ortaya çıkan ekstra masraflar P&I sigortası kapsamına alınmayacak,’’ şeklinde konuştu.

Karantina masraflarının P&I sigorta kapsamında yer alıp almayacağı hakkında da bilgi veren Yılmaz, gemide koronavirüs vakası tespit edildiği takdirde P&I kulüplerinin devreye gireceklerini belirterek, ‘‘Karantina süresince yakıt, sigorta, maaş, yük elleçleme ve kumanya gibi masrafların, geminin normal running cost’unu aşan net kısmı P&I kapsamına alınacaktır. Gemide ortaya çıkan koronavirüsün doğrudan neden olduğu masraflar net masraflardır. Geminin dezenfekte edilmesi ve yük elleçleme masrafları buna örnek gösterilebilir,’’ dedi.

Gemide vaka olmaması durumunda ise alınan tedbirler kapsamında ortaya çıkacak masraflarınsa P&I sigortası kapsamında sayılmayacağını belirten Yılmaz, ‘‘Geminin, karantina altına alınacağının bilindiği veya sigortacılar tarafından karantina altına alınacağının tahmin edildiği limanlara gitmesi sonucu ortaya çıkacak masraflar sigorta kapsamında yer almayacak,’’ dedi.

Yılmaz ayrıca charter sözleşmelerinde eğer pandemi ve bulaşıcı hastalıkların mücbir sebep olarak sayıldığı bir madde yer alıyorsa armatörlerin bundan yararlanabileceğini ve BIMCO’nun konu ile ilgili iki adet klozunun sözleşmelere eklenerek armatörlerin kendilerini koruyabileceklerini belirtti.

Aysun Ünlü

‘‘Karantina altındaki liman sebebiyle yaşanan gecikmeden armatör sorumlu tutulamaz’’
Aysun Ünlü ise gemide koronavirüs nedeniyle gemi adamı hastalanır veya ölürse ortaya çıkacak masrafların sigorta kapsamında yer alması için poliçede gemi adamının hastalanması, yaralanması veya ölümü durumlarının neden olduğu masrafların karşılanacağına yönelik bir madde olması gerektiğini belirterek, ‘‘Sigortacılar koronavirüse yönelik bir ekstra tutum sergilemiyor,’’ dedi.

Taşıyan sorumluluğuna değinen Ünlü, teslim limanının Covid-19 salgını nedeniyle karantina altına alınması veya kapatılması durumunda ortaya çıkacak gecikmelerden taşıyanın sorumlu tutulamayacağını belirtti.

Son olarak salgın nedeniyle farklı bir limana gidilmesi durumunda ortaya çıkacak tahliye hasarlarının P&I kapsamında yer alıp almayacağı hakkında konuşan Ünlü, ‘‘Böyle bir sorunla karşılaşır karşılaşmaz P&I sigortacısı aranmalı ve durum bildirilerek onayı alınmalıdır. Onay alınmadan farklı bir limana gidilip tahliye yapılırsa teminat ile ilgili sorun yaşanabilir. Ayrıca başka bir limana tahliye yapılmak isteniyorsa charter partide buna izin verilmiş olması ve konşimentoda charter partiye atıfta bulunulmuş olması gerekiyor. Yani farklı bir limana tahliye yapılmak isteniyorsa onay ve araştırma kısmının iyi yapılması gerekiyor,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın