Kuzey Akım’a yönelik sabotaj soruşturması kapandı

MDN MEDIA

Eylül 2022’de Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hattında meydana gelen sızdırmalarla ilgili sabotaj soruşturması, İsveç Savcılığı tarafından kapatıldı

Eylül 2022’de, Rus doğalgazının Avrupa’ya Baltık Denizi üzerinden taşındığı Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında, bir sızıntı meydana gelmişti. İsveç ve Danimarka’nın kıyı sahanlığına yakın dört yerden başlayan sızıntı, sabotaj olarak değerlendirilmişti.

İsveç yargı yetkisi geçerli değil

İsveç Savcılığı yürüttüğü sabotaj soruşturmasıyla ilgili açıklamasında, “Soruşturmanın sonucu, İsveç yargı yetkisinin geçerli olmadığı ve bu nedenle soruşturmanın kapatılması gerektiği yönündedir” sözlerini kullandı.

Olayda İsveç veya İsveç vatandaşlarının parmağı yok

Ana amacının, “İsveç vatandaşlarının eyleme dâhil olup olmadığını ve eylemin gerçekleştirilmesi için İsveç topraklarının kullanılıp kullanılmadığını ve dolayısıyla İsveç’in çıkarlarına veya İsveç’in güvenliğine zarar verme riskinin olup olmadığını tespit etmek” olduğu söylenen soruşturma sonucunda İsveç Savcılığı, uluslararası sularda gerçekleşen saldırıda İsveç veya İsveç vatandaşlarının parmağı olduğuna dair hiçbir bulguya rastlamadıklarını açıkladı.

Geniş bir olay yeri incelemesi yapıldı

Soruşturmayı yürüten Savcı Mats Ljungqvist, “Soruşturma sistematik ve kapsamlıydı. Diğer şeylerin yanı sıra, ne olduğunu anlamak için çok sayıda gemi hareketi analiz edildi. Ayrıca geniş bir olay yeri incelemesi yapıldı ve konuyla ilgili çok sayıda görüşme yapıldı. Şu anda içinde bulunduğumuz duruma bakıldığında İsveç yargı yetkisinin geçerli olmadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

DHA

Bunu Paylaşın