‘Kutsallaşan güç yozlaşmaya mahkûm’

MDN İstanbul

18 Mayıs Uluslararası Denizci Kadınlar Günü, TMMOB GEMİMO Genel Merkezi’nde kokteyl eşliğinde kutlanırken, Eylül 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan kadın denizcilere yönelik Yönetici Yetiştirme Programı, Dönüşümsel Liderlik Eğitimi de tanıtıldı. Kokteylde konuşma yapan Doç. Dr. Gürkan Sekmen, “Erkeklerin değerli olduklarını kanıtlamalarının yolu güçten geçiyor. Dolayısıyla risk alıp, bir bakıma gücü kutsallaştırıyor ve kutsallaşan güç yozlaşmaya mahkûm” dedi


18 Mayıs Uluslararası Denizci Kadınlar Günü, TMMOB GEMİMO Genel Merkezi’nde denizcilik STK’larının da katılımıyla kokteyl eşliğinde kutlanırken, Eylül 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan kadın denizcilere yönelik Yönetici Yetiştirme Programı, Dönüşümsel Liderlik Eğitimi de tanıtıldı.

Kokteylde konuşma yapan GEMİMO Genel Sekreteri ve İTÜ Öğretim Üyesi Gizem Çevik, geçmiş senelerdeki atılan adımlardan alınan ilhamla, başarı hikâyeleriyle daha eşitlikçi bir şekilde yol almaya devam ettiklerine değindi. Her sene sempozyumlar gerçekleştirerek Yakamoz’a ara vermediklerini vurgulayan Çevik’in konuşmasında öne çıkanlar şöyle,

“Bu sene artık farkındalık yaratmanın ötesine geçip, başarı hikâyelerini de bir kenara koyup, bu hikâyelerin biraz daha artmasını sağlamak amacıyla; öncelikli olarak kadın denizcilere ilk sınıfımızı ayıracağımız bir “Dönüşümsel Liderlik” eğitimi planladık.

“Denizcilik sektöründe kadınlar olarak yukarı çıkarken yüzdelerimiz düşüyor”

Bu noktaya nasıl geldik? Dedik ki kadınlar olarak denizde varız, şirketlerde varız, her türlü pozisyonda çalışıyoruz ama diğer sektörlerde olduğu gibi adım adım yukarı çıkarken ne yazık ki yüzdelerimiz düşüyor.  Bunlardan bazıları ne yazık ki cinsiyet ayrımcılığı yüzünden oluyor. Sektörlerde yetersizlik hissi oluşturulmak için bazen bir baskı oluşturulabiliyor. Kadınlar yeterli olduklarını anladıkları bir eğitim programından çıksınlar diye düşündük. Bu açıdan, “Yönetici Yetiştirme Programı” ile bir destek mekanizması oluşturmak istedik.

Bu eğitim programını eylülde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bugün de hem 18 Mayıs Denizci Kadınlar Günü’nü hem eğitimimizi kutlayalım hem de eğitimimizin detaylarını eğitmenimizden dinleyelim istedik. Güzel çıktılar da yakalayabilirsek ki umuyoruz öyle de olacak sponsorlarımızın desteğiyle ilk sınıfımızı kadın denizcilerimize özel oluşturacağız. Eğitim devam ettiği takdirde kadın-erkek karışık sınıflarımızla eğitimi almak isteyen herkes için de programı sürdürmeyi istiyoruz.

Çevik’in ardından söz alan TMMOB GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Canca konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başladı. Özellikle STK temsilcilerine başkan düzeyinde katılım gösterdikleri için ve “Borachart, İmza Marine, Art Tersanesi, Nippon Paint Marine, Sefine Shipyard, Transbos, Türk P&I”a destekleri için teşekkür eden Canca, Denizci Kadınlar Günü’nün önemi üzerinde durdu.

Canca, “Bugün 18 Mayıs! IMO iyi ki bugünü Denizci Kadınlar Günü ilan etti. Bugünün bizim için başka bir anlamı daha var. 100 yıl önce Kurtuluş Savaşımızın lideri ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Sinop açıklarından Samsun’a doğru seyir hâlindeydi. Her türlü baskıyı reddederek “Ya ölüm ya istiklâl!” dedi ve biz bugün Atatürk’ün halktan yana, halkın egemenliğine dayalı kurduğu Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Bu vesileyle tüm şehitlerimize ve gazilerimize şükran sunuyorum. Çok fazla da konuşmak istemiyorum çünkü bu kadınların günü ve biz erkekler olarak fazla konuşmayacağız” dedi.

Canca, aynı zamanda 23 Mayıs – 24 Haziran 2023 tarihleri arasında TMMOB GEMİMO Genel Merkezi’nde gerçekleşecek ve makine mühendislerinin gemi işletmesindeki performanslarını artırmak, enerji verimliliği ve yapılan teknik hataların sonuçları ve önlenmesine yönelik, grup çalışması ve vaka örnekleriyle zenginleştirilmiş olan “Uygulamalı Teknik Enspektör Eğitim Programı’ndan” bahsederek meslektaşlarına Ayrıca teknik enspektör eğitim programımız başlıyor. Bu sektörde bir istekti.  Sektörde eksiklik olan bir alandı, orada da deniz işletmelerindeki arkadaşlarımızı bekliyoruz.”  şeklinde çağrıda bulundu.

Atatürkçülüğe bakış açım: Daha az konuşmak ve daha fazla yapmak

MarineDeal News’e özel açıklamalarda bulunan Canca, “Ortada küçük bir pasta varsa kavga çıkar. Biz büyük bir pastayla rahat etmek istiyoruz düşüncesiyle sektörü büyütmeye çalışıyoruz ve konuşmaktan ziyade üretiyoruz, yapıyoruz. Benim Atatürkçülüğe bakış açım da bu şekilde. Daha az konuşmak ve daha fazla yapmak” dedi.

Canca’nın ardından programda eğitmen olarak yer alacak Doç. Dr. Gürkan Sekmen şu ifadeleri kullandı:

Erkeklerdeki testosteron hormonu fiziken daha kaslı, daha güçlü daha risk alan bir yapıda olmalarına sebep oluyor. İş hayatında da bu böyle, erkekler o kadar çok risk alıyor ki… Erkeklerin değerli olduklarını kanıtlamalarının yolu güçten geçiyor. Dolayısıyla risk alıp, bir bakıma gücü kutsallaştırıyor ve kutsallaşan güç yozlaşmaya mahkûm. Erkeklerin iş hayatındaki bu güç savaşı içerisinde kadınlar kendi bakış açışıyla, kendi zarafetiyle hatta kendi şefkatiyle aslında o erkek egemen hayatta bambaşka bir perspektif açıyor ve o gücün yozlaştırıcılığını azaltıyor.

Eğitmen Gürkan Sekmen, kadınların iş hayatındaki yerinin önemine biyolojik ve sosyolojik açılardan değinmesinin ardından, özellikle denizcilik şirketlerinin yönetim kadrosundaki kadınların gelişimine destek olarak görülen programın içerisinde yer alan ‘Dönüşümsel Liderlik’ eğitiminin önemi ve içeriğini katılımcılarla paylaştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın