Kusursuz virüs fırtınası

MDN İstanbul

Piyasalarda yaşanan ise tam anlamıyla ‘kusursuz fırtına’ olarak nitelendiriliyor. Yaklaşık bir aydır bilinen korona virüsünün Çin’in dışına taşması ise piyasalarda satış bahanesi olarak görülüyor.

Yaşanan gelişmelerle yatırımcılar güvenli limanlara sığınma isteği ile birlikte ABD Hazine tahvillerine giderken, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2016 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. Avrupa’da ise, Almanya’da getiri eğrisinin bütünü ekim ayından bu yana ilk kez sıfır seviyesinin altına indi ve bu durum, yatırımcıların Alman tahvillerini vadesi dolana kadar tuttuklarında para ödemeye razı olduklarına işaret ediyor. Dünya borsalarında sert satışlar yaşanırken, Türkiye piyasasında da durum farklı değil. Borsa İstanbul 22 Ocak’ta gördüğü 124 bin 537 seviyelerinden yüzde 8,2 düşerek 114 bin puanlara kadar gerilerken, dolar ocak ayı başından bu yana 20 kuruş birden artarak 6,15 TL’nin üzerine çıktı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10’lardan yüzde 12’lere fırladı.

Büyümeyi vurdu, altını uçurdu
Korona virüsün küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin korkuların yeniden güç kazanması emtia piyasalarını sarstı. Petrol ve metal fiyatları sert düşerken, altın güvenli liman niteliğindeki varlıklara küresel bazdaki kaçıştan dolayı ons başına 1,800 dolara doğru tırmandı. Gram altının fiyatı ise 330 TL’nin üzerine çıktı. Ölümcül virüsün Çin dışında da geniş bir alana yayılması ve bunun sonucu küresel salgın korkusunun artması ile birlikte, dünyanın önde gelen ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacıları, küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin sürdüğünü kaydettiler.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva yaptığı açıklamada Çin’in büyüme tahminlerini virüs nedeniyle yüzde 6’dan yüzde 5,6’ya düşürdüklerini açıkladı.

Bu gelişmeler, Çin piyasalarının virüs dolayısıyla kapalı kalmasının tedarik zincirini kaosa sürüklemesi sonucu sert düşüşler göstermesinin ardından toparlanmaya başlayan emtia piyasaları için yeni alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. IMF, küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve daha “sıkıntılı” senaryolar olabileceği yolunda uyarılarda bulunurken yatırımcılar, ham madde talebine yönelik risklerin kötüleşmekte olduğu endişelerini taşıyor.

Belirsizlik ve tedirginlik bir süre daha devam edecek
Korona virüs olayında görülen volatilite ile birlikte, virüs endişelerinin piyasada büyüme ve talep beklentilerine ilişkin bir öfke yarattığını ve petrol fiyatlarının gerilediğini belirten analistler, “Virüs olayının diğer yüzü ise, yatırımcıları güvenli liman aramaya itiyor ve bu da altını destekliyor” yorumunda bulunuyor. “Korona virüs Çin’de muhtemelen yavaşlarken, diğer taraflarda hız kazanıyor,” diyen RJMG Asset Management Ltd. idari direktörü Charles Gillams’ın, “Çin’deki işletmeler üzerindeki etkisi zaten derin. Bu nedenle, bunun biraz sert de olsa sadece bir çeyrek dönemlik bir etkisinin mi olacağı, yoksa daha büyük bir problem mi olduğu belirsiz ve gerçekten de bunu bir süre daha bilemeyeceğiz,” değerlendirmesi, piyasaların bir süre daha virüs tedirginliğinde devam edeceğinin en önemli göstergesi.

Bunu Paylaşın