Kuruyan Avlan Gölü su tutmaya başladı

MDN MEDIA

Antalya’nın Elmalı ilçesinde bulunan ve yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle kuruyan Avlan Gölü, son dönemde etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı

Antalya ve Göller Yöresi’nde hem tarımsal hem de yaban hayatı ve ekosistem açısından büyük önem taşıyan Avlan Gölü, yaz aylarında etkili olan kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kurumasının üzerine, son zamanlarda etkili olan yağışların ardından tekrar su tutmaya başladı.

Göl havzası su tutma bakımından neredeyse yarıya yaklaştı

Gölün son hâlini görüntüleyen ve bölgede yaban hayat ve kuş gözlemciliği yapan Ömer Harpcı, 850 hektarlık gölün denizden 1030 metre yükseklikte bulunduğunu ve Elmalı Ovası’nın en çukur alanında oluştuğunu söyledi. Ömer Harpcı, son yağmurlarla gölü besleyen kaynakların yağmurla beraber göle akmasıyla, su birikiminin başladığını ifade etti. Harpcı, “Şu an için göl havzası neredeyse su tutma bakımından yarıya yaklaştı. Suyla buluşan Avlan Gölü, göçmen kuşların gelmeye başlamasıyla eski günlerine tekrardan kavuşmaktadır” dedi.

Tarımsal zirai atıklar toplanmalı

Harpcı, “Gölü besleyen kaynaklardan gelen sularla dolmaya başlayan Avlan Gölü’nde, göle ulaşan ve akan sulara gelişigüzel bırakılan tarımsal zirai atıkların ilgili kurumlarımızca, bilinçli çiftçi eğitimleriyle önüne geçilmeli. Bunu önleyebilmek için kimyasal atık toplama merkezleri mahalle bazında oluşturulmalı, sera atıklarıyla beraber toplanmalı, böylelikle su kaynaklarına ve doğaya karışmasının önlenmesi gerekmektedir. Yeraltı sularının kontrollü kullanımı hem tarım hem de Avlan Gölü açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Gölde yıl boyunca yeteri miktarda su olması ekonomik getiri sağlar

Kuraklığın etkili olduğu dönemlerde Karagöl tahliye düdeninden Avlan Gölü’ne, yaklaşık 12-13 kilometrelik tahliye kanalı boyunca uygun ebatta kapalı boru kullanılarak, su kaybının önlenmesi gerektiğini söyleyen Harpcı, “Yağışlı mevsim dönemi boyunca su takviyesi yapılmasının ilgili kurumlarımızca koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi, su sorununu ortadan kaldırabilir” derken, “Gölde yıl boyunca yeteri miktarda su olması doğal hayata faydalı olacağı gibi aynı zamanda ilçenin ve bölge halkının geçim kaynaklarının da farklılaşmasıyla ekonomik artış gerçekleşecektir. Ekoturizm, ornito turizmi ve göl kenarı dinlenme tesisi bölgenin hem korunmasına hem de ekonomisine katkı sağlayacaktır” sözlerini kullandı.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın