ABD ile Çin'in ilave gümrük vergilerini geçici olarak indirme konusunda anlaşmaya varması küresel piyasalarda iyimserlik havası estiriyor. Tarifelerin ülke ekonomileri üzerindeki olası etkilerinin ise tamamen giderilemediği görüşü hakim
ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları kapsamında uygulamaya karar verdiği, daha sonra 90 gün ertelediği gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor.
ABD ile Çin'in tarifeleri 90 gün boyunca karşılıklı indirme konusunda anlaşmaya varması piyasalarda bir süredir hissedilen stresi azalttı. Ancak, tarifelerin düşük de olsa uygulanacak olması ve gelecek dönemde olası yeni restleşmelerin yaşanabileceğine dair tedirginlik varlığını koruyor.
Gümrük tarifelerinin küresel ticareti sekteye uğratabileceği ve enflasyonist baskıları yeniden canlandıracağına yönelik endişeler sürerken, ABD'de son açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi, gerginliğin bir miktar da olsa azalmasına yardımcı oldu.
Analistler, ABD enflasyon verilerinin tarifelerin etkilerini kısmen yansıttığını belirterek, özellikle mayıs ayı enflasyon verilerinde gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkilerinin net olarak anlaşılabileceğini kaydetti.
Bununla birlikte, ABD Merkez Bankasının (Fed), enflasyonda yıllık bazda yavaşlamaya rağmen para politikası adımı atmak için tarife politikaları nedeniyle oluşabilecek fiyat baskılarının daha da belirginleşmesini bekleyeceği öngörülüyor. Fed'in yapacağı faiz indirimine yönelik beklentiler eylül ayına kaymış görünüyor. Fiyatlamalarda Bankanın yıl genelinde ise toplam 2 kez politika faizini indireceği öngörülüyor.
Trump: Bunu başarırsak ülkemiz roket gibi olacak
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu kapsamında ziyaret ettiği Suudi Arabistan'da, 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldı. Trump, Kongre'nin ABD tarihindeki en büyük vergi indirimi düzenlemesini geçirmenin eşiğinde olduğunu belirterek, “Bunu başarırsak ülkemiz roket gibi olacak. ABD borsalarındaki yükseliş devam edecek” dedi.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise; enflasyonun, benzin, market ve enerji fiyatlarının düştüğünü belirterek, Fed'in de politika faizini düşürmesi gerektiği yönündeki söylemini tekrarladı.
Diğer yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin'in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini açıkladı.
Avrupa’da da iyimserlik hakim
Avrupa borsalarında ABD ile Çin arasında yapılan anlaşma ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erebileceğine dair iyimserliklerle İngiltere hariç pozitif bir seyir izlenirken, gözler bugün Almanya'da enflasyon verilerine çevrildi.
Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot, dünyanın bazı önemli para birimlerinin küresel sahnede dolarla rekabet etmeye çalışacağını ancak doların bir süre daha dünyanın temel para birimi olmaya devam edeceğini söyledi.
Bölgede siyasi gelişmeler de takip ediliyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Bosna Hersek'teki mevcut siyasi kriz nedeniyle endişeli olduklarını ifade etti.
Bu gelişmelerle dün Almanya'da DAX 40 yüzde 0,31, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,30, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,39 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yatay seyretti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık seyirle başladı.
Asya borsaları yükselişte
Asya tarafında ise, ABD ile Çin arasındaki tarife geriliminin azalması bölgede risk iştahının artırırken, gümrük vergilerinin karşılıklı olarak indirilse de görece bir miktar yüksek kaldığı değerlendiriliyor. Gelecek aylarda tarifelerin nereye varacağı konusundaki belirsizlik bölge pay piyasalarında bir risk unsuru olmaya devam ediyor.
Bölgede bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 2,4 artışla öngörülere paralel gerçekleşti.
Öte yandan, Hindistan ile Pakistan arasında sağlanan ateşkese ilişkin haber akışı da yakından izleniyor. Hindistan hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cammu Keşmir sorununda Hindistan ve Pakistan ile birlikte çalışacağı yönündeki açıklamasına tepki göstererek, konunun Pakistan ve Yeni Delhi yönetimi arasında ele alınması gereken bir mesele olduğunu belirtti.
Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 yükseldi.
Türkiye ekonomisinin yüzde 2,8 büyüyeceği öngörüldü
Öte yandan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyeceğini öngördü. Banka, bölgesel ekonomik büyüme tahminini Şubat 2025'teki öngörüsüne göre yüzde 0,2 düşürerek yüzde 3'e revize etti. Söz konusu değişiklikte, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği dolaylı etkiler belirleyici oldu.
Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon verilerinin takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 puanın destek, 9.800 ve 9.900 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.