Küresel piyasalarda resesyon korkusu

MDN İstanbul

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için atacağı adımların ülkeyi resesyona sokacağı endişesiyle negatif bir seyir izliyor.

Piyasalarda resesyon korkusu gittikçe güçlenirken birçok varlıkta satış eğilimi derinleşiyor.
Dün, New York Borsası’nda endekslerin yüzde 4 civarında değer kaybetmesinin ardından S&P 500 endeksi ocak ayındaki zirvesinden yüzde 20 gerileyerek teknik açıdan ayı piyasasını teyit etti.

Tahvil piyasalarında da etkili olan satış eğilimi dünya genelinde tahvil getirilerini uzun zamandır görülmeyen bölgelere taşırken ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,36 ile son 11 yılın zirvesine çıktı. ABD’nin 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinde tersine dönen getiri eğrisi de bu eğilimini sürdürüyor.

Piyasalarda bu gelişmelerle artan dolar talebiyle dolar endeksi 105,2 ile yaklaşık 20 yılın zirvesine yükseldi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak toplantısında, 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. Öte yandan, dünkü fiyatlamalar sonrası Fed’in politika faizini 2023’ün ortası itibarıyla yüzde 4’e çıkaracağı da öngörülmeye başlandı.

Fed yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda 75 baz puanlık faiz artışını olasılık dışı olarak nitelendirmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın