Küresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

MDN İstanbul

Merkez bankalarının şahin politikalarının agresifleşmeye başlamasının ardından enflasyon korkusu ve resesyon riski arasında kalan piyasalarda resesyon fiyatlamaları yavaş yavaş enflasyon endişelerinin önüne geçiyor.

Yılın ilk yarısının tamamlanacak olması dolayısıyla fon yöneticilerinin portföylerindeki ayarlamaların piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken yoğunlaşan makroekonomik verilerden gelecek işaretlerin fiyatlamalarda önemli rol oynaması bekleniyor.

ABD’de Conference Board tüketici güven endeksinin 98,7 ile son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve endeksin içeriğindeki bazı bölümlerin resesyona işaret etmesi pay piyasalarındaki pozitif havayı sonlandırarak satış baskısını hızlandırdı.

Wall Street’te yaklaşan bilanço sezonu öncesinde rekor kârlılık beklentilerinin revize edilmesinin mantıklı olabileceğine yönelik artan söylentiler de yatırımcıların risk iştahını törpüleyen durumların başında geliyor.

Fed yetkilileri ise son 40 yılın en güçlü enflasyonunu yaşayan ülke ekonomisinin yumuşak bir iniş yapabileceğine inanmaya devam ediyor.

Dün açıklamalarda bulunan New York Fed Başkanı John Williams ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly enflasyonu düşürmeleri gerektiğini yinelerken Daly, Fed’in adımlarının ülke ekonomisinin büyüme hızının daha sürdürülebilir bir seviyeye indirebileceğine inandığını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uygulamaya aldığı yaptırımlar genişlemeye devam ediyor. ABD yönetimi, Rusya’nın savunma sanayisini hedef alan yeni yaptırımlar açıklarken Rus altınının ithalatına da yasak getirdi.

Avrupa’da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları takip edildi. Lagarde, ECB olarak temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı planladıklarını ancak enflasyon tehdidinin artması halinde daha güçlü adımlar atabileceklerini kaydetti ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun istenmeyen şekilde yüksek olduğunu hatırlattı.

Çin’de dün ülke içinde seyahat edenlere yönelik karantina süresinin azaltılması yatırımcı güvenini desteklese de yeni tip koronavirüs salgınında devam eden sıfır vaka politikası ülke ekonomisi için risk oluşturmayı sürdürüyor.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 azalışla 2.490,24 puandan tamamladı.

Dün akşam NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını duyurdu.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,7 artışla 16,6747’den kapanmasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 16,6718 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
11.00 ECB, Guindos konuşması,
12.00 Euro Bölgesi, ekonomik güven endeksi,
13.00 ECB, Schnabel konuşması,
15.00 Almanya, TÜFE,
15.30 ABD, GSYH,
16.00 Lagarde, Powell & Bailey Sintra Konferansı konuşmaları,
18.30 Fed, Mester konuşması,
20.05 Fed, Bullard konuşması…

AA

 

Bunu Paylaşın