Küresel piyasalar yön arayışında

MDN İstanbul

Dolar endeksi, kritik 103 seviyesi üzerinde denge arayışına devam ederken ABD tarafında yaşanan yoğun veri akışı piyasaların odağında yer aldı

Tarım dışı istihdam verisi 353K ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. İşsizlik oranı yüzde 3,7 ile önceki seviyeye paralel açıklansa da beklentilerin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar verisi yüzde 0,6 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde yükseliş gösterdi. ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi PMI verisi 53,4 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Perakende satışlar verisi ise yüzde -0,8 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. ISM imalat satın alma müdürleri endeksi PMI verisi ise 49,1 ile önceki seviye ve beklentilere göre yükseliş gösterdi. Küresel piyasaların odağında yer alan enflasyon verisi ise yüzde 3,1 ile önceki seviyeye göre düşüş gösterse de beklentilerin üzerinde açıklandı. Dolar endeksinde yaşanan hareketlilik incelendiğinde hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 103 seviyesi üzerinde alıcılı görünüm kaydettiği görüldü. Fed’in faiz indirim sürecinin 2’nci çeyrekte gerçeklemesi ihtimâli doların alıcılı bir seyir izlemesinin zeminini hazırladı. EURO-USD paritesi 1,08 seviyesinde yatay görünümünü korudu.

Euro Bölgesi ve İngiltere cephesinde açıklanan veriler ilgili pariteler üzerinde etkili oldu

Euro Bölgesi enflasyon verisine baktığımızda yüzde 2,8 ile önceki seviyenin altında fakat beklentilere paralel açıklandığına şahit olduk. Bölge genelinde ekonomik büyüme yıllık bazda ve 4’üncü çeyrekte önceki seviyeye artış göstererek yüzde 0,1 oranında takvimlere yansıdı. İşsizlik oranı verisi ise yüzde 6,4 ile hem beklentilere hem de bir önceki seviyeye paralel açıklandı. Bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya’nın GSYİH verisi yıllık bazda ve 4’üncü çeyrekte yüzde -0,3 ile beklentilere paralel daralma gösterdi. Almanya’da enflasyon verisi ise yüzde 2,9 ile önceki seviyeye göre azalış gösterse de beklentilere paralel açıklandı. İngiltere Merkez Bankası faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,25 oranında sabit bıraktı. İngiltere işsizlik oranı yüzde 3,8 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. İngiltere enflasyon verisi ise yüzde 4 ile bir önceki seviyeye paralel fakat beklentilerin altında açıklandı. GBPUSD paritesi kritik 1,2770 pivot seviyesinin hemen altında yatay bant hareketine devam etti.

Asya piyasalarında merkez bankalarının kararları dışında önemli bir veri akışı yaşanmazken piyasalar sakin bir seyir izledi

Avustralya Merkez Bankası faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,35 oranında sabit bıraktı. Çin tarafında ise PBOC en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,45 olarak belirledi. Çin tarafında enflasyon düşmeye devam etti. Yüzde -0,8 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklanan enflasyon verisi deflasyon ortamının devam edeceğini göstermiş oldu.

Kripto para piyasalarında hareketli saatler yaşandı

42000 dolar seviyesinde destek bulan BTC ay boyunca sert yükseliş göstererek 52000 dolar seviyesinin hemen altında dengelendi. Özellikle Fed’in faiz indirimine gitme olasılığının artış göstermiş olması ve onaylanan BTC ETF’lerinin etkisi ise kripto para piyasalarında yaşanan ralli yatırımcılarının yüzünü güldürdü. ETH tarafında ise özellikle 13 Mart’ta gelecek güncelleme öncesi ve olumlu haber akışının etkisi ile 3045 gibi hem teknik hem de psikolojik anlamda önem düzeyi yüksek olan direnç seviyesi test edildi.

Yurt içi piyasalarda Borsa İstanbul rekor tazelemeye devam ederken dolar TL kuru 31 seviyesini test etti

Enflasyon verisi yüzde 64,86 ile beklentilerin hafif üzerinde artış kaydetti. Sanayi üretimi yüzde 1,6 ile önceki seviyeye göre yükseliş göstererek olumlu sinyaller üretti. İşsizlik oranında yaşanan gerileme devam ederek yüzde 8,8 oranında açıklandı. Perakende satışlar verisi de artış gösteren bir diğer önemli makro veri olarak takvime yansıdı. Veri yüzde 1,7 oranında kayıt altına alındı. TCMB faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 45 oranında sabit bıraktı. Hem teknik hem de psikolojik anlamda önem düzeyi yüksek olan 9400 seviyesine doğru yaşanan ralli Borsa İstanbul’un ay boyunca alıcılı seyir izlemesini sağladı. Dolar TL kurunda ise 31 seviyesi test edildi.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın