Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

MDN İstanbul

Haziran ayı toplantısına ait FOMC tutanaklarında sürpriz bir gelişme çıkmazken bankanın enflasyonu düşürme kararlılığını göstermesi ile piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Küresel

Tutanaklarda, “Üyeler, ekonomik görünümün kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmeyi gerektirdiği konusunda hemfikirdi ve yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha da kısıtlayıcı bir duruşun uygun olabileceği ihtimalini kabul ettiler” değerlendirmesi yer aldı.Küresel piyasalar 

Fed yetkililerinin temmuz ayı toplantısında 50 veya 75 baz puanlık bir faiz artışının uygun olacağı görüşünde olduğuna işaret edilen tutanaklarda yetkililerin birçoğunun enflasyonun kalıcı hale gelme riskini gördüğü kaydedildi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali güçlü şekilde fiyatlanmaya devam ederken eylül toplantısında faiz artışının 50 baz puan olmasına kesin gözüyle bakılmaya başlandı.

Resesyon endişeleriyle güçlü seyreden dolar, emtia fiyatlarını baskılamayı sürdürüyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün de değer kaybederek yüzde 3 düşüşle 98,8 dolara gerilese de Fed’in resesyonu henüz ikinci planda tuttuğuna ilişkin değerlendirmeler yeni günde petrol fiyatlarını destekliyor.

Avrupa’da pay piyasaları dün pozitif bir seyir izledi ve son 20 yılın en düşüğüne gerileyen Euro/dolar paritesi yatırımcıların odağında olmayı sürdürüyor.

Fed’in şahin politikalarını agresif şekilde devam ettirebileceğine işaret eden FOMC tutanakları sonrası güçlenmeye devam eden dolar karşısında son 20 yılın en düşüğü olan 1,0162’ye gerileyen Euro/dolar paritesi yeni günde 1,0210 seviyesinde bulunuyor.

Bugün ECB’nin toplantı tutanaklarında bankanın para politikası duruşuna ilişkin ipuçları ve ECB Başekonomisti Philip Lane’in yapacağı açıklamaların piyasalardaki oynaklığı artırması bekleniyor.

Haziran ayındaki güven oylamasını kazanan Johnson’ın yeni bir güven oylaması yapılması halinde ise oylamayı kaybetme ihtimali yükseliyor.

Asya’da, ABD pay piyasalarına paralel alış ağırlıklı bir seyir izlenirken Samsung’un gelirlerini beklentilerin üzerinde artırması da etkili oluyor.

Bölgenin pay piyasaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselirken Samsung hisselerindeki yükseliş yüzde 20’yi aştı.

Çin’de artan yeni tip koronavirüs vakaları ise risk iştahını törpülemeyi sürdürürken Çin hükûmeti Şanghay’da test merkezlerini yeniden açmaya devam ediyor.

Dolar/TL dün yüzde 1,3 artışla 17,2271’den kapanmasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 17,2624 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
12.45 ECB, Lane konuşması
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
14.30 ECB toplantı tutanakları
15.15 ABD, haziran ayı ADP özel sektör istihdamı
15.15 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
15.30 ABD, mayıs ayı dış ticaret dengesi
17.30 Türkiye, haziran ayı Hazine nakit dengesi
20.00 Fed, Waller konuşması
20.00 Fed, Bullard konuşması

AA

Bunu Paylaşın