Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı

MDN İstanbul

ABD’de geçen hafta açıklanan enflasyon verileri piyasalarda 100 baz puanlık faiz artışını gündeme getirse de şahin duruşlarıyla bilinen bazı Fed yetkililerinin söz konusu fiyatlamaya ilişkin açıklamaları 75 baz puanlık beklentilerin yeniden güçlenmesine neden oldu.küresel piyasalar 

Para piyasalarında Fed’in temmuzda yüzde 70 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken eylül toplantısında ise yüzde 50 ihtimalle 75 baz puan ve yüzde 33 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.küresel piyasalar 

Fiyatlamalarda görülen yumuşamada, ABD’de enflasyon beklentilerindeki gerilemenin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Enflasyon beklentileri, Michigan Üniversitesi nezdinde hesaplanan anketlere de düşüş yönlü yansıdı. Gelecek 5-10y vadede beklenen enflasyon ankete göre haziran ayına kıyasla -0,3 puan iyileşerek %2,8’e gerilerken Temmuz 2021’den bu yana en düşük noktasında takip edildi.

ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine ilişkin göstergeler de güçlü konumunu korumaya devam ediyor.

Bu hafta Avrupa ve Japonya merkez bankalarının perşembe günü açıklanacak faiz kararları yatırımcıların odağında. Geçen hafta ABD’de başlayan bilanço dönemiyle birlikte pay piyasalarında şirket bazlı hareketlerin de öne çıkması bekleniyor.

Geçen hafta enflasyon verisinin ardından 109,3’le son 20 yılın zirvesine çıkan dolar endeksi, yeni haftaya 107,9’dan başlarken emtia fiyatlarının zayıflayan dolardan destek bulduğu görülüyor.

Altının ons fiyatı yüzde 0,6 artışla 1.717 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,8 yükselişle 100 dolardan işlem görüyor.

Avrupa’da bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı, İtalya’daki siyasi gelişmeler ve Rusya’nın 21 Temmuz’da gaz akışını tekrar başlatıp başlatmayacağına ilişkin endişelerle yoğun gündem takip edilecek.

ECB’nin perşembe günkü toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken İtalya’daki hükûmet krizi belirsizliğini koruyor.

İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin istifasını vermesiyle derinleşen krizi, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın müdahalesiyle sakinleşse de ülke gündemindeki yerini koruyor. Basında çıkan haberlere göre, Draghi’nin kararından dönmeyeceği belirtiliyor.

Geçen hafta, 0,9952 ile son 20 yılın en düşüğüne gerileyen Euro/dolar paritesi, Fed’in korkulduğu kadar şahin adımlar atmayacağına yönelik beklentilerle kayıplarını sınırlı da olsa telafi ederken şu sıralarda 1,01’den alıcı buluyor.

Asya’da pay piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başlarken Çin’in ekonomiyi destekleyeceğine ilişkin haber akışı sonrası teknoloji hisseleri söz konusu seyre öncülük ediyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Yi Gang, ekonominin hâlâ aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek bankanın ekonomiyi desteklemek için gerekli adımları atmaya devam edeceğini bildirdi.

Ülkenin bankacılık regülatörü ise bankalara, devam eden inşaatlar için uygun şirketlere kredi koşullarının rahatlatılması tavsiyesinde bulundu.

Yeni tip koronavirüs salgınında artan vaka sayıları bölge genelinde risk iştahını törpülemeyi sürdürürken Çin, bazı şehirlerde kısıtlamaları artırmaya devam ediyor.

Yurt içinde, bu hafta gözler perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

Geçen hafta perşembe günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,06 azalışla 2.382,44 puandan tamamladı.

Dolar/TL cuma günü uluslararası piyasada yüzde 0,26 azalışla 17,4001’den kapanmasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 17,45 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, mayıs ayı özel sektörün yurt dışı kredi borcu
10.00 Türkiye, haziran ayı tarım ürünleri ÜFE
11.00 Türkiye, haziran ayı bütçe dengesi
12.00 BOE, Saunders konuşması

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  

Bunu Paylaşın