Küresel kriz Bodrum tersanelerini de vurdu

Yiğit Uygur

Tüm dünyayı vuran küresel krizle birlikte gemi inşa tersanelerinde üretimler durma noktasına geldi. Aynı sorunla mücadele eden Bodrum’daki gemi inşa tersanelerinde ise büyük oranda sipariş iptalleri yaşanıyor

Bodrum’un İçmeler tersanelerinde bulunan 30 kadar irili ufaklı tersanede her yıl ortalama boyutları 25 ila 50 metre arasında değişen 40 kadar tekne üretilirken bu sayının önümüzdeki aylarda büyük oranda düşmesi öngörülüyor. Yaşanan küresel krizle gelen sipariş iptallerinin yanı sıra dövize endeksli maliyet oranlarının da arttığını belirten yetkililer, krizin önümüzdeki bir yıla yayılarak üretimde önemli düşüşler yaşanacağı görüşünde birleşiyorlar.

Bodrum Neta Marine Tersanesi işletme müdürü Halil Durmaz, Bodrum’da henüz tam anlamı ile hissedilmeyen krizin sipariş iptalleri ile süreceğini belirtiyor. Bodrum’daki tersanelere gemi yaptıranların genelde Avrupalı ya da Amerikalı işadamları olduğunu belirten Durmaz, süper lüks tekneler yaptıran bu şahısların şu an krizin tam merkezinde olduğunu söylüyor.  Halil Durmaz, krizin esas etkilerinin 3-6 ay içinde ortaya çıkacağını belirtiyor ve ekliyor; “Bizim sektörümüzde kâr marjları düşüktür. Öte yandan dövize endeksli çalışıyoruz. Anlaşmalarımızı dolar 1,5 iken yapmıştık ama geçtiğimiz sezon dolar 1,2’lerde seyretti. Anlaşmalar, siparişler iptal olmazsa bize tek yarayacak olan dövizin yükselmesidir ama tabii, istikrarını sürdürürse.”

Bodrum’un İçmeler tersanelerinde uzun yıllardır gemi inşa sektörüne hizmet eden bir diğer tersane olan Cobra Yachting & Boardyard’ın genel müdürü Kamil Sezgün ise kriz öncesinde de bir süredir sektörde durgunluk olduğunu ifade ederek krizin başlamasıyla birlikte bazı görüşmelerin müşteriler tarafından askıya alındığını belirtiyor. Sezgün, krizin bir yıl daha süreceğini belirterek şunları söylüyor; “Avrupa’daki ya da dünyanın diğer yerlerindeki tersanelerin bizden farklı olduğunu sanmıyorum. Bizim müşterilerimiz zaten büyük sermaye sahibi kişiler. Dünyadaki para trafiğini kontrol eden bu şahıslar şu an doğal olarak bu krizden birebir etkilendikleri gibi paralarını da riske sokmak istemiyorlar”.

Bodrum Denizciler Derneği Genel Sekreteri Aycan Özdemir ise krizin birebir etkilerinin yanı sıra psikolojik etkilerinin de olacağının altını çiziyor. Müşterilerinin genellikle Avrupalılar olduğunu belirten Özdemir, “Krizin etkilerini önümüzdeki yıl daha çok göreceğiz. Bir kısım müşteri krizden direkt olarak etkilenirken bir kısmı ise psikolojik olarak etkilenecek. Krizden etkilenmekten korktuğu için daha ihtiyatlı olacak, bu da piyasayı olumsuz etkileyecek” diyor. Özdemir, döviz kurlarının yükselmesinin mavi turları biraz rahatlatacağını, ancak sektördeki hammadde maliyetlerini olumsuz etkileyeceğini de vurguluyor.
Diğer yandan bankalar, Türkiye genelinde sektöre yeni faizler için onay vermezken, öncekileri de geri çağırmaya başladı. Ancak Bodrum’da gemi inşa sektöründe bankaların kredileri geri çağırmasının henüz söz konusu olmadığı öğrenildi.

Bunu Paylaşın