Küresel ısınma okyanusların dengesini bozdu

MDN MEDIA

Araştırmacılar, küresel ısınma nedeniyle sürekli değişen okyanus sistemlerinde, olağandışı bir dizi gelişme kaydetti

Avrupa Komisyonu’nun finanse ettiği, küresel okyanus analiz ve tahmin merkezi Mercator Ocean International, Okyanus Gözlem Programı Copernicus Marine Service’in yayımlanan ve 14 ülkeden 30 kurumun katılımıyla oluşturulan Okyanus Durum Raporu’na göre, okyanus sistemlerinde bir dizi olağandışı gelişme yaşandı.

Küresel deniz yüzeyi sıcaklığı, nisan ayında 21,2 derece sıcaklığa ulaşarak rekor kırdı ve haziran-ağustos ayları boyunca yoğun deniz ısı dalgası olayları görüldü.

Geçen yüzyıla kıyasla okyanuslar, daha hızlı ısınıyor

Araştırmacılar yapılan incelemelerde, okyanusların geçen yüzyıla kıyasla daha hızlı ısındığını ve yükseldiğini tespit etti.

Sıcak hava dalgası olayları tüm ekosistemi tehdit ediyor

Denizlerde yaşanan sıcak hava dalgası olayları her 5-10 yılda bir sıklaşırken, soğuk hava dalgaları ise, seyrekleşti. Deniz türleri ve insan faaliyetleri için tehdit oluşturan sıcak hava dalgaları, doğal yaşamı ve besin zincirini kalıcı olarak değiştirme tehlikesi yaratarak, denizlerin tüm ekosistemini riske ediyor.

Antarktika buzu rekor seviyede küçüldü

Polonya’nın 7 katından daha büyük bir bölgeye karşılık gelen 2,2 milyon kilometrelik alan kaybeden Antarktika buzu, mayıs ve haziran aylarında en düşük seviyeye indi.

Baltık Denizi en hızlı yükselen deniz oldu

Baltık Denizi, deniz seviyesi en hızlı yükselen deniz olurken, Kuzey Batı Sahanlığı, İber, Biskay ve İrlanda Denizleri onu takip etti.

Dünyanın birçok farklı yerinde alışılagelmiş olaylar kayda geçti

İskoçya çevresindeki sular, 2021 yazında iki kere deniz planktonu patlaması yaşadı. Kasım 2021’de meydana gelen ve siklon olan Blas Fırtınası’ndan sonra ise, Balear Adaları’nda su kalitesinin ve balıkçılığı kötü etkileyen, son 9 yılın en yoğun kabarma olayı yaşandı. Grönland-İskoçya Sırtı üzerinde, okyanus ısı alışverişi yüzde 4-9 arasında düştü.

AA

Bunu Paylaşın