Kurda 1 dolar = 2 TL senaryoları masada

MDN İstanbul

Yunanistan başta olmak üzere global ekonomiye ilişkin endişeler ve risk algısında bozulma sonucu euro/dolar paritesi 1.34 seviyelerinin altına inerken; dolar, Türk Lirası karşısında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine yükseldi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimi ve teminatlandırılmış menkul kıymet alımlarına tekrar başlayabileceğine yönelik haberleri ve kurumsal döviz alımlarının yanı sıra yabancı çıkışlarıyla dolar, Türk Lirası karşısında 1.8630 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Her ne kadar dolar karşısında tüm gelişmekte olan ülke paraları da değer kaybetse de Türk Lirası’nın diğer ülke paralarına göre kayıpları biraz daha arttı. Euro ise yeniden 2.51 TL’ye fırladı. Bankacılar kurda destek seviyelerinin kırıldığını belirtirken dolarda ibrenin yönünün yukarı olduğunu kaydediyor. Analistler, 1 dolar=2 TL seviyesinin çok da uzak bir ihtimal olmadığını vurguluyor. Analistler, hem Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘Kuru piyasa belirliyor’ açıklaması hem de Merkez Bankası’nın kurun seviyesine pek de müdahale isteğinde olmamasının kurun yönünün yukarı olduğunun göstergesi olduğunu beliyor.

‘Altın fiyatları 1.100 dolar’a kadar iner’
Döviz cephesinde bu gelişmeler yaşanırken geçen ay 1.900 dolar’ı aşarak rekor kıran ve 2.000 dolar senaryoları çizilen altın fiyatları tepe taklak düştü. Spot altının ons fiyatı, yatırımcıların değerli madenleri satarak güvenli liman olarak gördükleri dolar ve ABD Hazine tahvillerine geçmeleri nedeniyle yüzde 4.5 değer kaybederek 1.569 dolara kadar geriledi. Altın, temmuz sonundan bu yana ilk defa 1.600 dolar’ın altına indi. İçeride ise altının gramı 93, çeyrek altın 152 liraya geriledi. Altın fiyatları 22 Ağustos’ta 1911 dolar’ı aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı. Şimdi ise altın fiyatlarının daha da düşeceği senaryoları masanın üzerinde. Yukarıdaki iddialı cümle de bize değil dünyaca ünlü ABD’li yatırımcı Marc Faber’e ait. Ünlü yatırım gurusu Faber, altın fiyatlarının önce 1.500 dolar’a daha sonra da 1.100-1.200 dolar aralığına kadar düşeceğini ileri sürdü.
HSBC analisti Paul Bloxham ise Faber’in tam tersi bir yorumda bulundu. Bloxham, Euro Bölgesi ekonomisinin sağlığına yönelik endişelere bağlı olarak yatırımcıların güvenli varlıklara yönelimlerinin sürmesinin ve altın fiyatının 2012 yılında ortalama 2.025 dolar olmasının muhtemel olduğunu ileri sürdü.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın