Kuraklık ciddileşiyor mu?

MDN İstanbul

Foto: DHA
Van’ın Muradiye ilçesindeki Sarımehmet Barajı’nın su seviyesi, kritik eşiğin altına indi. Baraj gölünde su seviyesi 10 metrenin altına geriledi.

Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan 1 milyon 150 bin m3 kapasiteli, 10 bin m2 alana sahip Sarımehmet Barajı yaz aylarında yaklaşık 12 bin hektarlık bir alanı sulamak için kullanılıyor. Ayrıca, baraj gölünde ağ kafes balıkçılığı da yapılıyor.

Baraj gölünün su seviyesi baraj kapaklarının arızalanması nedeniyle son aylarda, 10 metreye kadar düştü. Yetkiler, sorunun çözülmesi için devreye girse de sonbahar aylarında beklenen yağışların olmaması nedeniyle baraj gölü dolmadı.

Bölgede yıllardır ağ kafes yöntemiyle balıkçılık yapan Turan Karagülle, bu yıl gölün su seviyesinin çok düştüğünü ve ilk defa böyle bir manzarayla karşılaştıklarını söyledi.

Karagülle, “Baraj gölünün su seviyesi 50 metre civarındadır. En düşük olduğu aylarda bile 25-30 metre oluyor. Fakat bu yıl hem baraj kapaklarında çıkan arıza hem de yağışların olmaması nedeniyle seviye çok fazla düştü. Meydana gelen arızanın giderilmesi için yetkililer devreye girdi fakat yağışta yoktu ve boşalan gölün yeri dolmadı. Şu an kritik eşikteyiz. Bir daha ki yıl için vatandaşlar endişeli çünkü tarım için kullanılacak su bulunamayabilir” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın