Kruvaziyer turizminin sorunları

MDN İstanbul

“İZTO bütçesindeki dengesizlik ve yolcu sayısının artması nedeniyle kruvaziyerle kente gelen yolcuların ayak bastı ücretlerini karşılamakta güçlük çekiyoruz”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’e yapılması planlanan yeni kruvaziyer limanında gecikme yaşanması halinde, gemilerin İzmir’e gelişinin duracağını belirtti.
Demirtaş İZTO’da düzenlenen ”Kruvaziyer Turizmde Yaşanan Sorunlar” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada deniz ve güneşe dayalı turizmin yerini kruvaziyerlerle yapılan şehir turizminin aldığını anlattı. İzmir’in dünyada 30 yıldır yapılan kruvaziyer turizmine 2004 yılında yapılan çalışmalarla dahil olduğunu hatırlatan Demirtaş, kentin Türkiye’de İstanbul ve Kuşadası’nın ardından üçüncü sırada geldiğini belirtti. 2008’de 128 kruvaziyer seferiyle İzmir’e 321 bin civarında turist geldiğini ifade eden Demirtaş, ”2009’da bu güne kadar 75 sefer gerçekleşti ve 194 bin yolcu İzmir’e geldi. Kruvaziyer turizminde hedefimiz Akdeniz’in ilk 5 limanından biri olmak” dedi.
Kruvaziyer turizminde belirlenen hedeflere ulaşmanın, yeni bir liman yapımıyla mümkün olabileceğine dikkati çeken Demirtaş şöyle konuştu: ”İzmir’e aynı anda üç gemi geldiğinde, bir tanesi yük limanına geçmek zorunda. Hedefimiz 8 geminin gelebileceği potansiyel oluşturmak. Bunun için de yeni limanı tamamlamalıyız. Yeni limanın tamamlanmasıyla yıllık turist sayısını milyonun üzerine çıkararak, Akdeniz’in ilk 5 limanı arasındaki yerimizi alacağız. Bu işe çok emek harcadık. İzmir’de kruvaziyer turizmi başlatan Costa Crociere ile yapılan anlaşma gereği, yolculardan ayak bastı ücreti almıyoruz. İZTO bütçesindeki dengesizlik ve yolcu sayısının artması nedeniyle ayak bastı ücretlerini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Ücretlerin ödeneceği bir fon oluşturulmalı. Çünkü para istendiğinde İzmir’i tercih etmemeleri gibi bir risk bulunuyor. Gideni tekrar getirmek zor olacaktır. Ücretlerin kaldırılması için bakanlık nezdinde çalışmalarımız oldu, ancak olumsuz yanıt aldık.”

Fırsat kaçırılmamalı
Demirtaş İzmir’e yapılacak yeni liman projesine en büyük desteğin Costa Crociere şirketi başkanı Pier Luigi Foschi tarafından verildiğini bildirdi.
İzmir’de kruvaziyer turizminin gelişiminde yeni limanın önemli katkısı olacağını belirten Demirtaş, şunları kaydetti: ”İzmir’e bir an önce limanı kazandırmalıyız. Costa Crociere, liman projesinde sıkıntı olması halinde başka bir kentle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda diyalog çok önemli. Sivil toplum kuruluşları, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile diyalog içindeyiz. Üniversite gerekli raporları hazırladı. Bazı konularda geride durmayı tercih edeceğiz çünkü tepki alıyoruz. Kruvaziyer limanı yapımında gecikme olduğu takdirde, gemilerin İzmir’e gelişi duracaktır. Bu fırsat kuşunu kaçırmamalıyız.”
Turizmin gelişimi için kentte çeşitli önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini bildiren Demirtaş şöyle konuştu: ”Kemeraltı güzergahı turistlerin dolaşabileceği şekilde düzenlenmeli. Yayaları rahatsız eden işporta tezgahlarının denetimi sıkılaştırılmalı. İzmir’e yönelik geniş bir internet sayfası oluşturmalıyız. Turistlere yönelik üstü açık otobüsler konusunda çalışma yapılabilir. Kent genelinde yönlendirici tabela eksiğini tamamlamalıyız. Taksilerin arka koltuklarındaki gözlerde İzmir rehberlerinin bulundurulması önemli.”

Bunu Paylaşın