Korsanlar şilep kaçırdı

MDN İstanbul

Kenya’nın Mombasa limanına tank ve mühimmat taşırken, geçen hafta Somali açıklarında kaçırılan “MV Faina” adlı Ukrayna bandıralı şilebi kurtarmak üzere birkaç ülkenin donanması birden harekete geçti.
Korsanlar, 33 adet T-72 tipi tankın yanısıra, çok miktarda patlayıcı, bomba atar düzenek ve cephane taşıyan şilebe karşılık 35 milyon dolar fidye talep ettiler. Silah satışı anlaşmasının tarafları olan Ukrayna ve Kenya hükümetleri ise fidye ödemeye yanaşmadı.
17 Ukrayna, üç Rusya ve bir Litvanya vatandaşı olmak üzere 21 kişilik mürettebata sahip geminin kurtarılması için büyük bir operasyon yapıldı. Rus fırkateyninden sonra ABD donanmasına bağlı USS Howard muhribi de Somali kıyılarına gitti ve AB’ye ait iki savaş gemisiyle birlikte korsanları kuşattı. İsmi açıklanmayan AB ülkelerine ait iki savaş gemisi de, operasyonda USS Howard’a katıldı. Korsanların ele geçirdiği şilep, Somali’nin Puntland bölgesi açıklarında demir attı. Özerk bölgenin üst düzey yetkililerinden Bile Mohamoud Qabowsade, “Korsanların peşindeki üç savaş gemisinden ikisi, kaçırılan şilebe çok yakın” dedi.

En az 55 gemi
saldırıya uğradı
17 yıldır bölgede sözünü geçirebilen bir hükümete sahip olmayan Somali’nin Hint Okyanusu’na kıyısı var. Merkezi otorite boşluğu yüzünden Somali açıkları dünyanın en tehlikeli karasuları olarak biliniyor. Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’nde ocak ayından beri en az 55 gemi saldırıya uğradı. ABD savaş gemilerinin sürekli devriye gezmesine karşın, geçen yıl 25’ten fazla gemi korsanlarca ele geçirildi.

Bunu Paylaşın